De Canawaima veerboot ligt, vanwege een gebruikelijke controle en inspectie van het deel van de boot dat onder de waterlijn ligt, op dit moment in een dok te Paramaribo. ‘Pas als er overeenstemming is tussen Guyana en Suriname over het weer openstellen van de grens, kan de veerboot pas na reparatie uiteraard, weer in de vaart worden genomen.’ Dat zegt de directrice Transport, Estrea Noordzee, van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme in gesprek met Dagblad Suriname.
Veerboot feitelijk sinds mei 2019 uit de vaart
De Surinaamse Canawaima veerboot is al vele maanden uit de vaart, feitelijk sinds mei 2019. Geplaagd door allerlei mankementen, vertragingen tijdens de reparatiewerkzaamheden, vertraging bij werving onderdelen uit Nederland, werd uiteindelijk toch weer de verbinding tussen Suriname en Guyana onderhouden, maar de boot is door de covid-pandemie en de sluiting van de grenzen weer uit de vaart. En als klap op de vuurpijl werd begin december bekend dat de bodem van de MV Canawaima moet worden vervangen, omdat het de afgelopen maanden op modder heeft gelegen. De veerboot saga is hier in een notendop uiteengezet. Er lijkt een vloek op de Surinaamse veerboot te liggen.
De Canawaima veerboot – varend op de Corantijnrivier – werd op 27 mei uit de vaart gehaald vanwege technische problemen. Beide landen konden het echter niet eens worden over de betaling van de reparatie. Diplomatiek verkeer verliep stroef en over en weer werden verwijten geuit.
De tweede motor van de Canawaima veerboot begaf het op 27 mei, nadat een andere motor al eerder defect raakte. De veerboot werd al meer dan een jaar voortgeduwd door een duwboot, omdat een van de motoren kapot was. Het Guyanese ministerie van Openbare Infrastructuur zette de MV Sandaka van 31 mei tot 2 juni in voor het vervoer van gestrande personen. Die operatie werd echter een dag later al gestopt, omdat het de toestroom van reizigers niet aankon.
Eind juli maakte de Surinaamse tak van de veerdienst bekend dat de defecte veerboot eind augustus of midden september weer ingezet kon worden. Maar eind augustus werd bekend dat de veerboot naar verwachting pas eind september weer operationeel zou zijn. Canawaima Ferry Services verwachtte dat de onderdelen voor het herstel van de motoren midden september uit Nederland zouden arriveren. Normaal is de levertijd zes maanden, maar op speciaal verzoek zou de levering binnen twee maanden plaatsvinden.
De verbinding bleef haperen en toen bereikte in maart van dit jaar de corona-pandemie beide landen. De boot die de veerdienst onderhield (Sandaka), maakte 19 maart nog één vaart om Surinamers, die gestrand waren in Guyana, terug te brengen en gestrande Guyanezen terug te vervoeren naar Guyana. De veerdienst werd abrupt stopgezet om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. Ondertussen is het probleem van de MV Canawaima nog steeds niet opgelost. De bodem van de boot moet worden vervangen, omdat het de afgelopen maanden op modder heeft gelegen. Vandaag de dag is het dus nog steeds onduidelijk wanneer de al maanden door technische mankementen geplaagde veerboot Canawaima weer in de vaart kan.
PK