Minister Ramadhin: ‘Pad naar verdere normalisatie wordt gestadig voortgezet’
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei zondagavond in een televisietoespraak, dat het pad ‘naar verdere normalisatie gestadig wordt voortgezet, nu de dalende trend in het aantal dagelijkse Covid-besmettingen zich voortzet.
‘Wij zijn nu ver beneden de gestelde gevarenzone van 25 besmettingen per dag. Wij houden het aantal van 25 besmettingen vast als norm voor Suriname. Bij benadering of overschrijding van dit aantal zullen wij genoodzaakt zijn om de maatregelen te verscherpen’, aldus Ramadhin.
Hij benadrukte, dat een grote uitbraak zoals deze dagen in Europa Suriname kan overkomen als de bevolking de maatregelen niet meer naleeft.
Ramadhin: ‘Wij constateren nog steeds een toename van meldingen over feesten, maar ook clubs die open zijn en waar massa’s mensen op afkomen. Dit moeten wij nu met zijn allen vermijden. Voor feesten is er nog geen goedgekeurd protocol.’
De algemene Covid-19 maatregelen blijven van kracht.
‘De dalende trend van infecties is de motivatie om de maatregelen enigszins aan te passen. Vanaf maandag 23 november tot en met zondag 6 december gelden de volgende maatregelen:
Maatregel 1
Het uitgaansverbod (avondklok) wordt gewijzigd naar 23:00 uur tot 05:00 uur.
Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen:
Maatregel 2
Geen samenscholing van groepen groter dan dertig personen.
Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden.
Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend.
Maatregel 3
Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten, zijn uitsluitend toegestaan met inachtneming van de volgende voorwaarden:
Het aantal toegestane aanwezige personen wordt bepaald door de beschikbare capaciteit van de desbetreffende ruimte.
De maatstaf is gesteld op niet meer dan 1 persoon per 5 vierkante meter tegelijkertijd.
Maatregel 4
Recreatieve sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden. Dit zonder scheidsrechters en/of toeschouwers. Onverkort blijft van kracht dat sporten met intensief contact nog niet zijn toegestaan.
Maatregel 5
Personenvervoer door middel van openbaar transport over de weg of over het water, is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.
Maatregel 6
Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke blijven gesloten.
Er zullen sancties volgen indien genoemde plekken, ondanks het verbod toch open zijn.
Maatregel 7
Restaurants en andere commerciële eetgelegenheden mogen uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging open.
Tenzij zij beschikken over terrassen in de openlucht.
Verder zijn opengesteld markten, recreatieoorden, casino’s,
gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren,
sportscholen, yoga, dansscholen, aerobics, zumba en sport- of fitnesscentra.
Contact beroepen, zoals de fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops. Dit alles volgens de geldende protocollen, met inachtneming van de Covid-19 maatregelen.
Maatregel 8
De grens via de lucht wordt per 23 november partieel geopend voor personenverkeer, mits wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is. De detailinformatie wordt verstrekt aan de desbetreffende actoren in de luchtvaartsector.
Maatregel 9
Vluchten naar het binnenland worden slechts ondernomen onder naleving van de geldende luchtvaart protocollen.
Maatregel 10
Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden.
‘Overheid moet kwetsbare groepen meer beschermen’
Ramadhin: ‘Uit de Covid- statistieken van Suriname wordt het langzaamaan duidelijk, dat kwetsbare groepen gevoeliger zijn voor de complicaties van Covid-19. De cijfers van de PAHO (Pan American Health Organization) tonen, dat slechts 12% van de bevestigde gevallen de leeftijd van boven 60 jaar had, aan de andere kant zien wij dat 61% van de overledenen boven 60 jaar was. Enkele kwetsbare groepen zijn de groep mensen met hoge bloeddruk, diabetes, obesitas of overgewicht en nierziekten. Het is dus duidelijk dat wij als overheid deze kwetsbare groepen meer moeten gaan beschermen.’