Ook in Suriname overdracht virussen van dier op mens mogelijk


“Die hele wildvang moet worden uitgebannen”

We zijn eraan gewend geraakt om dieren, die langs de weg of elders voor de verkoop worden aangeboden, te zien in veel te kleine kooien. Honger, hitte, dorst en stress waarmee de dieren te maken hebben, lijken er nou eenmaal bij te horen. Toch is het ‘proppen’ van wildlife in veel te kleine kooien een dreigend gevaar voor onze gezondheid tegen de achtergrond dat het Sars- en nu het coronavirus naar zeer grote waarschijnlijkheid op markten zijn ontstaan waar exotische dieren bij elkaar werden verhandeld. Zijn wij ook bezig het lot te tarten door nagenoeg hetzelfde te doen?

Stichting Dierenbescherming Suriname

Op grond van de wet dierenwelzijn zijn er regels, vertelt Linda Atjak, projectmanager Fundraising & Voorlichting bij Stichting Dierenbescherming. Kijk maar naar de dierenzaken die zich aan de regels houden en niet langs de weg dieren verkopen. “Het is belachelijk om apen in kleine kooien op te hokken, want al valt het in het seizoen, een aap is geen huisdier. Het is verboden. Als iemand apen via Facebook verkoopt, dan geef ik het door”, zegt Atjak. “Wilde dieren horen in de natuur thuis, ze zijn vaak overdragers van ziektes. Als het in Afrika en China kon gebeuren waarom zou een virus door ondoordacht handelen niet in Suriname kunnen uitbreken? Dieren in langs de weg of vanuit je kofferbak verkopen is fout al heb je een vergunning”, merkt Atjak op.

Green Heritage Fund Suriname

Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname gaat een stap verder en stelt dat deze vorm van handel volledig gestopt moet worden. Ze verwijst naar een recentelijk verschenen wetenschappelijk artikel, waarin staat dat de Amazone de bron zal zijn van de volgende pandemie. De menselijke invloed op de natuurvernietiging, waarbij de dieren onder stress komen te staan, is hier debet aan. “Alle dieren dragen virussen bij zich en wanneer een dier onder stress komt, gaat het immuunsysteem omlaag, waardoor de virussen zich kunnen gaan uiten”, licht Pool toe. Zij noemt het ‘One Health Concept’ waar alles gezond is. “Als wij gezond zijn, als de natuur gezond is dan zijn de dieren ook gezond. Wanneer dieren uit hun omgeving worden gehaald, dan krijgen de virussen die de dieren met zich dragen de kans om zich te openbaren. Het kopen van een dergelijk gestrest dier kan een virus bij zich dragen, dat muteert en op de mens kan overgaan”.

Paho

De Paho is zich van dit dreigend gevaar bewust, merkt Pool op. “Zij hebben daarom een dierenarts in dienst.” Dit moet een serieuze indicatie zijn, merkt de oprichter van de GHFS op, aangezien de Paho niet zomaar een dierenarts in dienst neemt. Ze nemen het concept van One Health en de overdracht van dier op mens zeer serieus.”  Pool geeft aan dat in de regio steeds meer virussen voorkomen die van dier op mens worden overgedragen.

Animal specialist

Ook Sharon, die als animal specialist zich bezighoudt met ‘animal nutrition’ en betrokken is bij GHFS, onderstreept de dreiging van virussen die kunnen ontstaan wanneer we in eigen land ondoordacht dieren in kleine ruimtes blijven aanbieden. “Niet alleen bij de dieren, maar wanneer wij als mens te gespannen zijn, nemen de hoeveelheden nutriënten in het lichaam af. Vooral wanneer de dieren ook in de felle zon worden geplaatst, komt ook nog het aspect van ‘heatstress’ erbij, wat het immuunsysteem verslechtert. Dieren raken verzwakt en zijn dan snel vatbaar voor ziektes. Uit de foto’s blijkt dat de dieren in de auto worden gehouden en dit zorgt voor nog meer hittestress. Zet maar een thermometer in de auto om te zien hoe heet het wordt voor de dieren”, zegt Sharon.  

Pool noemt het daarom “triest dat dierenhandel langs de weg nog is toegestaan, in een periode waarin overdracht van ziektes van dier op mens prominent is in het nieuws”. Deze pandemie, maar ook die van Sars en Ebola zijn allemaal gerelateerd aan dieren. Pool laat daarom duidelijk optekenen tegen het vangen van dieren in het wild te zijn. “Die hele wildvang moet worden uitgebannen”, besluit zij.

Henk Abrahams Stichting
Cynthia Ashruf van de Henk Abrahams Stichting vindt ook dat er een einde moet komen aan de vangst van wildlife, gelet op de gezondheidsrisico’s voor de mens en het dierenleed dat dit met zich meebrengt.Aan deverkoop van katachtigen, apen en papegaai-achtigen ziet zij liever vandaag dan morgen een einde komen. “Mensen moeten weten dat van elke kleine aap die ze kopen, de moeder is doodgemaakt, want apen beschermen hun nakomelingen tot de dood.” Voor Ashruf is de tijd rijp dat de autoriteiten harder optreden tegen deze vormen van dierenhandel, omdat de dieren nodeloos lijden onder de slechte omstandigheden. “De politie moet optreden, want tot nu toe zie ik dat niet gebeuren”, zegt de Ashruf tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!