“Suriname wordt de komende jaren weer een aantrekkelijke bruid voor ondernemers. Geld en gevoel zullen terug moeten komen voor ondernemers en zakenlieden. Er zullen nieuwe investeringstakken en ondernemerstaken vanuit deze regering komen. Daarom zijn ook de kabinetsministeries uitgebreid met ‘internationale samenwerking, international business, ondernemerschap en innovatie’. De economie zal zeker herstellen. En speciaal voor de diaspora -als bruidegom- wordt het zakendoen aantrekkelijk gemaakt omdat de relatie Nederland – Suriname ook zal herstellen met een nieuwe startmotor voor diaspora. Diaspora is naar mijn mening future proof, een bagagedrager en een game changer. Voor de diaspora-ondernemer is het daarom aanhaken of afhaken.” Dit zei de ‘diasporatechnocraat’ Robby Makka bij de opening van het nieuwe pand van het Ondernemershuis Paramaribo afgelopen zaterdag tijdens het virtuele seminar: ‘Duurzaam ondernemen in Suriname’.
Volgens Makka is diaspora meer dan een set aan regels en bundeling van netwerkorganisaties. “De private sector moet – minus Coronatijd- binnen deze regeerperiode alles aan doen om een bedrijf te starten. Makka somde in eenvoudige bewoordingen vooral voor de aspirant-ondernemer een aantal zaken op, om snel en succesvol een bedrijf te kunnen starten.”
1. Bedrijfsnaam bedenken
Kies een goede bedrijfsnaam die past bij je bedrijfsactiviteiten. Controleer de naam bij bv. bij het merkenregister van het Benelux Bureau van Intellectuele Eigendom en denk aan het claimen van de domeinnaam op internet.
2. Denk goed na over de rechtsvorm van jouw nieuwe bedrijf
Elk bedrijf heeft een juridische vorm nodig, zoals een eenmanszaak, vof of NV. Welke rechtsvorm je moet kiezen hangt af van jouw situatie en wat het beste past bij jouw bedrijf. Weet dat schuldeisers dan bijvoorbeeld beslag zouden kunnen leggen op jouw bezittingen.
3. Bepaal doel en strategie, ondernemingsplan
Waarom richt je het bedrijf op, wie is de doelgroep, wat is precies jouw product of service. Maak een kort en bondig ondernemingsplan.
4. Hoe ga je verkopen en aan wie, maak een marketingplan
Het is belangrijk om jouw markt goed te kennen, om bijvoorbeeld te weten wat de concurrentie doet.
5. Schrijf je bedrijf in bij KKF
Elk nieuw bedrijf moet ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken.
6. Zakelijke bankrekening
Zorg dat je een zakelijke bankrekening opent en relevante verzekeringen afsluit.
7. Zorg voor een goede administratie
Zet een goede administratie op en werk deze regelmatig bij, besteed dingen uit aan een accountant.
8. Blijf optimistisch, zet door
In het begin is het vaak keihard werken en dan nog kun je tegen dingen aanlopen die niet gaan zoals je wilt. Een echte ondernemer geeft niet op, blijft optimistisch en blijft mogelijkheden zien.
Succesvol zijn met jouw bedrijf
1. Ruim tijd in voor acquisitie
Hoe vind je jouw klanten en hoe vinden de klanten jou? Ruim hier tijd voor in, zorg dat klanten jouw bedrijf kennen, doe actief aan marketing (social media, nieuwsbrieven, flyers, brochures).
2. Durf commercieel te zijn
Verkopen is essentieel voor jouw bedrijf. Dus wees commercieel. Maak een marketingplan waarin je beschrijft hoe en aan wie je gaat verkopen. Durf zakelijk te zijn.
3. Stel het marketingplan bij
De markt, concurrenten en klanten zijn constant onderhevig aan verandering. Maak elk jaar een nieuw marketingplan, dit kan kort en bondig.
4. Businessdoelen vaststellen
Stel jouw businessdoelen vast en werk hier gericht naar toe. De weg naar het doel kan volgens Makka aangepast worden, indien nodig, maar houd jouw doel in het oog. Maak (half)jaarlijks een management-analyse van jouw organisatie.
Loopt het bedrijf niet zo goed, bv tijdens deze Coronaperiode?
1. Maak een financiële analyse
Een eerste stap is het maken van een financiële analyse.
2. Steek je kop niet in het zand, zoek hulp
Veel ondernemers vinden het moeilijk om hulp te zoeken wanneer het niet zo goed gaat. Toch is dit heel belangrijk.
3. Maak inzichtelijk wat u wilt verbeteren en hoe je dat gaat aanpakken.
Zorg voor een up-to-date marketingplan, waarin je een marketinganalyse opneemt (jouw huidige positie in de markt).
4. Maak een winst-verbeteringsplan
Hierin beschrijf je de kostenbesparing, alternatieve financiering, eventuele schuldenlast.
5. Levensvatbaarheid onderneming
Breng de levensvatbaarheid en eventuele alternatieven van de onderneming in kaart. Maak bijvoorbeeld een plan voor sanering, compromis met crediteuren.
6. Kom uit de “zaak”
Kijk wat de concurrent doet, bezoek relevante beurzen, onderhoud netwerken.
7. Zorg dat je zichtbaar bent op een positieve manier
Doe actief aan social media, zorg voor goed beeldmateriaal op social media en internet. Plaats regelmatig leuke informatie en nieuws.
Makka zei tenslotte dat voor elk businessplan geld nodig is en ook groeien, gaat niet zonder voldoende financiële middelen. Er zijn naar zijn mening vooral 3 manieren om aan geld te komen: rigen vermogen, bancaire en particuliere lening. “Want geld is wel de brandstof voor elke onderneming”, aldus de fiscaaljurist.
Mila Bahadoersing is oprichter van het Ondernemershuis Paramaribo. De andere inleiders en gastsprekers waren afkomstig uit Nederland en Suriname, zoals: minister Saskia Walden van Economische Zaken, Bryan Renten van de VSB, Winston Ramautarsing van het VES en Kees Klomp die gespecialiseerd is in ‘Purpose Economy, Reinventing Economics & Business’. Ondernemershuis Paramaribo is een platform dat bedrijven en organisaties in Suriname en Nederland met elkaar verbindt, met als doel internationalisering te benutten en de bedrijfsgroei te stimuleren. De business structuur bestaat uit kennisoverdracht, advisering, co-werken en community. Er zijn op dit moment vijftien ondernemers verbonden aan de organisatie.
FR