Hevige plotselinge rukwinden hebben zondagmiddag 23 augustus de nodige schade veroorzaakt aan woningen en natuur in de Suralcoweg en Copieweg te Para-Noord. Een paar weken eerder, op 2 augustus, richtten rukwinden schade aan te Leiding 8 en 7A. Het zijn slechts twee meest recente voorbeelden van zwaar weer, waarvoor niemand op tijd via geëigende (social) mediakanalen op tijd was gewaarschuwd.
De Meteorologische Dienst Suriname had voor zondag 23 augustus wel gewaarschuwd voor onweersbuien op sommige plaatsen in de middag en vooravond. Met regelmaat gaan die buien gepaard met stevige rukwinden en iedereen weet dat. De waarschuwingen van de Meteodienst worden echter alleen gepubliceerd op de website van die dienst, waardoor velen niet op tijd zijn of worden geïnformeerd. De Meteodienst stelt zich ten doel, zo is te lezen op de website van de dienst, ‘de enige vertrouwde stem naar Suriname te zijn voor weersinformatie, vooral tijdens slechte weersomstandigheden’.
‘Bijdragen aan de veiligheid in de ruimste zin des woord middels het op tijd verstrekken van verwachtingen, waarschuwingen en analyses van het weer’ is volgens de Meteodienst haar missie. Dat blijkt ook uit de website van de dienst. Een tweede missie is ‘het verzamelen van benodigde informatie omtrent weer en klimaat in de ruimste zin des woord’.
Maar het zijn woorden. In de praktijk blijkt de burger nauwelijks tot niet op tijd te worden geïnformeerd door de Meteodienst voor naderend zwaar weer en dus mogelijke rukwinden. Zou de burger op tijd worden geïnformeerd, dan kan die eventuele voorzorgsmaatregelen treffen. De meteorologen blijken geen (social) media-kanalen te gebruiken om mensen te waarschuwen. De collega’s op bijvoorbeeld Curaçao doen dat zeer consequent wel via onder andere Facebook. Dagelijks informeert de Meteodienst Curaçao de burgers over het weer en zij worden gewaarschuwd voor bijvoorbeeld een naderende storm en ander zwaar weer https://www.facebook.com/Meteorological.Department.Curacao/).
De Surinaamse Meteorologische Dienst heeft wel een eigen Facebookpagina, maar het laatste bericht daar dateert van 15 januari 2018 met eerder een voorlaatst bericht op 10 september 2017. Het is niet duidelijk waarom de Meteodienst geen berichten meer publiceert op Facebook. Ondanks herhaald verzoek daartoe is een reactie van de Meteorologische Dienst uitgebleven.
Juist een social media platform als Facebook is zeer geschikt om de burger op tijd te informeren over en te waarschuwen voor naderend zwaar weer. Veel mensen zijn immers actief op social media en denken er niet aan om iedere dag even de website van de Meteodienst te bezoeken. Daarnaast maken de meteorologen ook geen gebruik van media als televisie en radio. Het schort dus aan goede informatievoorziening vanuit de Meteorologische Dienst.
Zinken dakplaten blijven door de lucht vliegen
Voorzitter Anthony Wong van de Algemene Aannemersvereniging zei in september 2017 al in gesprek met het Dagblad Suriname dat het tijd wordt om het Bouwbesluit aan te passen. ‘De stormen nu zijn gewoon heftiger. Het wordt tijd dat wij standaarden van het Caribisch gebied overnemen en niet zelf het wiel gaan uitvinden. Als wij het zelf uitvinden, zijn wij nooit verder’, sprak de aannemer. Hij pleitte voor het gebruik van schroeven in plaats van spijkers bij de bevestiging van zinken dakplaten. Het zijn vooral deze dakplaten die met rukwinden regelmatig door de lucht vliegen.
Toenmalig minister Patrick Pengel van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie installeerde in januari 2019 de Commissie Actualisering Concept Bouwbesluit van 2002. Het aanpassen van het Bouwbesluit zou een continu karakter moeten krijgen, omdat bouweisen onderhevig zijn aan maatschappelijke en technologische veranderingen.
Vooralsnog is het Bouwbesluit niet aangepast en zijn er nog steeds geen wettelijke voorschriften voor bijvoorbeeld de wijze waarop dakplaten moeten worden bevestigd aan een dakconstructie.