De dalende vruchtbaarheidscijfers over de hele wereld betekenen dat bijna elk land tegen 2100 een krimpende bevolking zou kunnen hebben, met grote gevolgen voor de samenleving, de economie en het milieu, zeggen onderzoekers.
De studie, gepubliceerd in The Lancet, zegt dat 183 van de 195 landen niet in staat zullen zijn om de huidige bevolking te handhaven tegen het einde van de eeuw.
23 landen, waaronder Japan, Thailand en Spanje, zullen naar verwachting tegen 2100 hun bevolking zien halveren. Nog eens 34 landen zouden tussen een kwart en een half van hun bevolking verliezen. China zal naar verwachting 48 procent van zijn bevolking verliezen.
Meer vrouwen in het onderwijs en op het werk, en een grotere toegang tot anticonceptie leiden tot minder kinderen.
Als het vruchtbaarheidscijfer – het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw ter wereld brengt – onder de 2,1 komt, begint de omvang van de bevolking te dalen.
In 1950 kregen vrouwen gemiddeld 4,7 kinderen in hun leven.
Onderzoekers van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) van de Universiteit van Washington toonden aan dat het wereldwijde vruchtbaarheidscijfer bijna gehalveerd werd tot 2,4 in 2017. Tegen 2100 zal het naar verwachting onder 1,7 liggen.
Als gevolg daarvan zal de wereldbevolking naar verwachting een piek bereiken van 9,7 miljard in 2064, een stijging van 8,7 miljard nu, alvorens te dalen tot 8,8 miljard tegen het einde van de eeuw.
IHME-directeur Christopher Murray, zei: “Deze voorspellingen suggereren goed nieuws voor het milieu, met minder stress op voedselproductiesystemen en lagere koolstofuitstoot, en aanzienlijke economische kansen voor delen van Afrika ten zuiden van de Sahara.
“De meeste landen buiten Afrika zullen echter te maken krijgen met een krimpende beroepsbevolking en omgekeerde bevolkingspiramides, wat ingrijpende negatieve gevolgen zal hebben voor de economie”.