s Werelds snelste supercomputer, de Japanse Fugaku van $1,2 miljard, gaat zijn enorme vermogen gebruiken om behandelingen voor Covid-19 te vinden.
De Fugaku supercomputer werd in juni uitgeroepen tot ’s werelds snelste supercomputer en wordt nu al ingezet in de strijd tegen het coronavirus, hoewel hij pas in 2021 volledig operationeel zal zijn.
De $1,2 miljard aan hardware draait momenteel simulaties over hoe ademhalingsdruppels reizen in treinen met open koetsvensters, maar wanneer ze klaar zijn, zullen ze worden belast met het identificeren van potentiële behandelingen voor het coronavirus van 2.000 bestaande geneesmiddelen, met inbegrip van die welke het klinische teststadium nog moeten bereiken.
Het nieuwe systeem dat wordt ingezet in het RIKEN Center for Computational Science in Kobe, Japan, bestaat uit 432 rekken met 158.976 nodes, elk aangedreven door een Fujitsu 48-core A64FX-processor.
De rauwe kracht ervan is enorm en kan 415 quadriljoen berekeningen per seconde maken – 2,8 keer sneller dan de vorige snelste computer ter wereld, IBM’s Summit.
Fugaku’s recente erkenning door de Top500, die de krachtigste computersystemen ter wereld rangschikt, heeft een lange reeks van Amerikaanse en Chinese supercomputer dominantie doorbroken, waardoor Japan voor het eerst in 11 jaar weer aan de top staat.