Een standbeeld van Robert Milligan, een 18e-eeuwse slavenhandelaar, is van zijn sokkel in het blitse zakendistrict Canary Wharf gelicht – de laatste actie tegen de historische Britse link met de slavernij.
Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, heeft aangekondigd dat beelden, plaquettes en straatnamen die verband houden met de slavernij moeten worden verwijderd of veranderd.
Beelden ter herdenking van het Britse keizerlijke verleden zijn scherp in beeld gekomen na de Black Lives Matter (BLM) protesten die in de VS begonnen zijn na de dood van George Floyd.
Op zondag 7 juni hebben BLM-aanhangers in de havenstad Bristol een beeld van de 17de-eeuwse slavenhandelaar Edward Colston omvergeworpen en in de haven gedumpt.
Geïnspireerd door de historische triomf van Bristol en het commentaar van de burgemeester van Londen, toont een nieuwe website genaamd “Topple the Racists” beelden en monumenten in Groot-Brittannië die naar verluidt slavernij en racisme vieren.
De groep heeft een “hitlijst” opgesteld van tientallen standbeelden van vooraanstaande historische figuren die ten val moeten worden gebracht. De lijst bevat Sir Francis Drake, Nancy Astor, Christopher Columbus, William Gladstone en vijf beelden van Sir Robert Peel.
In Oxford eisten maandag meer dan 1000 demonstranten de verwijdering van een standbeeld van de kolonialist Cecil Rhodos op de gevel van het Oriel College.
Campagnevoerders zien Rhodos als de architect van de apartheid in zuidelijk Afrika — hij veroverde wat nu Zimbabwe is. Hij was verantwoordelijk voor duizenden Afrikaanse doden.
De Britse historicus Michael Wood pleit voor het behoud van het Rhodos-monument. Hij pleit in het tijdschrift BBC History Extra voor het behoud van het standbeeld en het verplaatsen ervan binnen het college, met een plaquette die de carrière van Rhodos uitlegt.
“Deze ‘geschiedenisoorlogen’ over standbeelden gaan echt over iets groters: over verschillende opvattingen over het verleden, en wie het controleert,” zegt Wood.