‘Gedurende de jaren 1990 telde Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij (opgericht in 1947) om en bij 1200 werknemers. Het ultramodern bedrijf had de grootste en de beste houtconcessie in het houtrijkste deel van het land. Wij hebben het over vergane glorie. Er is niets meer over van Bruynzeel”, aldus de feiten.
Suriname tuimelde
Suriname heeft het nooit echt goed gehad. Maar wat er na de onafhankelijkheid en tijdens de revolutie heeft plaatsgevonden, is hemeltergend. Tijdens de machtsovername door middel van een militaire staatsgreep werd niet alleen de zogenaamde “oude orde” weggeschoten, ook de levensstandaard en het bestuur van de jonge republiek moesten het ontgelden. Overheidstaken en voorzieningen werden de grond ingeboord. Onderhoud van de infrastructuur en andere noodzakelijke taken en diensten werden verwaarloosd of achterwege gelaten. Het land tuimelde in vele opzichten.
Dramatische gevolgen
Houtmaatschappij Bruynzeel, suikerplantage Mariënburg en Suralco, om enkele te noemen, gingen verloren. De sluiting van Suralco maakte 2000 werknemers werkloos. De staatskas boerde minder. De economie ontwrichtte. De maatschappelijke gevolgen hebben Suriname zwaar getroffen, wat leidde tot ernstige misère. De sociale gevolgen zijn dramatisch.
De zure vruchten van de revolutie
De revolutie wekte met het opzetten van Para Industries een sprankje hoop op, maar dat was van zeer korte duur. De vruchten waren zuur. Ook de recentelijke cassave-industrie haalde het niet. Het land leed miljoenen schade. Dit en meer zijn geen goede getuigschriften voor hoofdmatador D.D. Bouterse, die nog een regeerperiode ambieert. Suriname verdient beter!
HD