Robby Berenstein van de vakcentrale C-47 zegt zich ernstig zorgen te maken over de status en toekomst van de arbeiders en het bedrijfsleven in verband met de ontstane vraagstukken als gevolg van de Coronacrisis. “Er worden zeker afspraken gemaakt met bedrijven en instanties om de veiligheid van onze werknemers en het publiek in het algemeen te beschermen. Zo heeft de vakbeweging gesproken met alle actoren over maatregelen zoals roulatiesystemen, waarbij sommige arbeiders op bepaalde dagen thuis blijven of van huis uit werken in gevallen waar dat mogelijk is. Maar ook zijn er gevallen waar men in geval van twijfel of iemand ziek is, de hele afdeling vrij geeft en twee weken thuis in quarantaine gaat. Het verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar wij voeren intensief gesprekken tussen vakbonden en directies. Waar er geen bond is, zal het ministerie van Arbeid een belangrijke rol in spelen. Het gaat tenslotte ook om de continuïteit van het bedrijf, maar dat is weer een ander verhaal.”
Besteding fondsen
Berenstein wil vooral weten wat de bedoeling is en wat de plannen zijn met de fondsen die geworven worden in dit kader. Aan fondsen komen, is gemakkelijk, zegt hij. De vraag is volgens hem hoe je ze besteedt en hoe je de planning doet om het eerlijk en rechtvaardig te alloceren. “Casino’s, luchtvaartbedrijven en dus ook reisbureaus, de horeca en hotels, vele hebben geen inkomsten. Vandaag, woensdag 15 april, hebben wij van C-47 een meeting met een paar bonden uit de luchtvaart, de horeca, de transportsector en anderen om te evalueren waar we staan en hoe we verder moeten om de werkgelegenheid te behouden. Aan de hand van die meeting zullen wij een statement naar de overheid maken. Dan moet er een gedegen plan komen vanuit de overheid, want dat is er nog niet, om aan te geven hoe de fondsen besteed zullen worden.”
Arbeidsinspectie buiten spel door geldtekort
“Ook Arbeidsinspectie zou nu bijvoorbeeld gefinancierd moeten worden uit zulke fondsen, want hun taken zijn nu anders en zwaarder geworden. Hoe doen zij controle op social distancing en een geheel nieuw protocol van hygiëne, terwijl ze zelf zonder middelen zitten? We hebben een case op Apoera, en Arbeidsinspectie heeft niet eens geld om daar naartoe te gaan, laat staan dat ze deze extra druk zonder extra financiën aan zouden kunnen. Fondsen vergaren is geen probleem. Zo start het IMF deze week de zogenaamde Spring Meetings. Dit jaar is dat een virtuele meeting via tele-conferencing, waar ons land ook een beroep zou kunnen doen op middelen. Maar als onze overheid al een slechte naam heeft bij het IMF, dan weet ik niet eens of ons land in aanmerking kan komen voor die fondsen.”
ILO maant aan tot druk op overheid
“De ILO, de internationale vakbeweging, heeft een beroep gedaan op de vakbonden, ook op ons, om hun regering te vragen druk uit te oefenen op het IMF voor steun inzake toegenomen werkloosheid, bedrijven die in problemen geraken, ook via de zogenaamde SDR’s, special drawing rights. Voor ontwikkelingslanden moet zelfs een speciaal fonds komen hiertoe. Alleen, we weten dus niet of onze overheid deelneemt aan deze Spring Meetings. In elk geval zullen wij na onze meeting vandaag met de verschillende bonden, conclusies trekken en bepalen hoe verder naar de overheid toe”, zegt Berenstein verder.
Verkiezingen moeten doorgaan
De vakbondsleider zegt sowieso bezorgd te zijn, omdat de problemen levensgroot op ons af dreigen te komen en er nog geen licht in de tunnel is. Volgens hem gaat het er nog te populistisch aan toe. Alles wordt politiek vertaald, terwijl mensen met serieuze problemen zitten. “Straks zijn de verkiezingen er, maar ik zie geen mededelingen over maatregelen voor een aangepaste verkiezing onder deze omstandigheden. De verkiezingen moeten doorgaan, maar men had die aangepaste maatregelen al hebben moeten afkondigen. Het CHS, het OKB en de regering moeten liever gister dan vandaag met die maatregelen komen, anders kan het te laat zijn. Er is onduidelijkheid en onzekerheid daarover en hoe langer we met deze regering blijven, hoe groter onze problemen worden.”