De medicus Fauzia Poese is waarnemend zorgdirecteur van het Wanica Ziekenhuis, en in die functie is zij de eindverantwoordelijke voor de zorg naar de patiënten toe. Het Wanica Ziekenhuis is aangewezen als het ziekenhuis voor Covid-19-patiënten. Dat betekent dat die patiënten primair in het Wanica Ziekenhuis zullen worden opgenomen. “We waren nog niet helemaal ready en hadden nog geen IC, daarom werd eerst gebruik gemaakt van de IC van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Intussen is er niet stilgestaan en heeft ons ziekenhuis nu een isolatie-unit en een zaal voor de opvang van patiënten die niet veel zorg meer nodig hebben, maar ook een Intensive Care Unit. Op dit moment heeft het Wanica Ziekenhuis maar liefst 8 intensive care bedden met beademingsapparaten. Voor wat betreft de Covid-19 situatie heeft Suriname ook voldoende gekwalificeerde specialisten en worden die dus niet per ziekenhuis geteld, het is nu all hands on deck.”
Ook Poese geeft aan dat er weliswaar trials en onderzoekingen gaande zijn voor onder andere de medicijnen Interferon en (Hydroxy)chloroquine, maar er is nog onvoldoende bewijs dat 1 van ze ‘het middel’ zou moeten zijn. “We hopen natuurlijk dat er spoedig een middel gevonden wordt dat werkt en helpt, maar tot op dit moment kunnen we niet spreken van een wondermiddel.”
Voor de voorbereiding en opvang van Covid-19 patiënten zijn er middelen vrijgemaakt, en die zijn er dus wel. “In Suriname zijn we door al in een vroeg stadium maatregelen te implementeren op een punt dat we Covid goed onder controle hebben. Het is wel zaak dat we blijven werken aan maatregelen en het behouden van de huidige situatie. Er is nog geen reden om in een hoerastemming te zijn, want Covid-19 maakt nog erg veel slachtoffers in de wereld. Wij moeten ons deel gewoon goed blijven doen, dan kunnen we het wel goed onder controle houden.”
Poese zegt dat men in de medische wereld elke dag bezig is met ‘worst case’ scenario’s, maar goed voorbereid kun je nooit zijn op een echt grote uitbraak. “Iedereen is huiverig, want we hebben te maken met een besmettelijke ziekte waar nog geen afdoende behandeling voor bestaat, maar desalniettemin staan wij klaar om de zieke mens te verzorgen en te behandelen. Daarvoor implementeren we de juiste protocollen en voorlichting naar alle zorgwerkers toe. Wij hebben gekozen voor een beroep van uitdagingen en blootstelling aan gevaren, en we zullen onze eed en morele plicht niet verzaken.”