Soedeshchand Jairam: “Met macht breng je geen rust op de valutamarkt”

De onlangs goedgekeurde ‘Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren’ is in de optiek van de macro-econoom tevens politicus Soedeshchand Jairam (VHP) niets anders dan machtsvertoon. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) ziet eveneens geen heil in deze wet en plaatst het onder de noemer gelegenheidswetgeving. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Jairam dat het heel mooi zou zijn als door middel van wetgeving rust gebracht kon worden op de valutamarkt. “Als met een wet mogelijk zou zijn om de koers en inflatie laag te houden, dan was er geen enkel probleem op de wereld”, onderstreept Jairam.

De overheid heeft zichzelf met de valutawet een monopoliepositie cadeau gedaan in de hoop een eind te brengen aan de op hol geslagen wisselkoersen. Jairam noemt dit een zeer kwalijke zaak. Er is namelijk verzuimd om voorafgaand aan de goedkeuring van deze wet de werking ervan op de economie en de samenleving te onderzoeken. Het zal de macro-econoom niet verbazen als deze stap van de overheid juist averechts zal werken. Het gaat erom dat burgers niet meer vrijelijk vreemde valuta mogen verhandelen. De bankkoers van SRD 7.50 voor de USD staat recht overeind. “Gezien de werkelijke waarde van de USD zal men niet tegen een lagere koers willen verkopen. Met deze wet gaat de zwarte marktkoers dus een eigen leven leiden en zal corruptie verder in de hand gewerkt worden”, luidt de prognose van Jairam.

Coronavirus werkt enigszins in voordeel van Surinaamse overheid

Jairam voert aan dat de timing van het Coronavirus ietwat gunstig uitpakt voor de Surinaamse overheid. Alhoewel er grote ontevredenheid is over de valutawet, kunnen er geen protestmanifestaties georganiseerd worden en dat werkt in het voordeel van de overheid. “Ik merk dat deze regering zaken probeert door te drukken, omdat ze weet dat burgers niet op straat gaan komen vanwege het coronavirus.” Dat neemt nog niet weg dat deze wet geen draagvlak heeft. Jairam accentueert dat er slechts één manier is om de wisselkoersen te beteugelen: het opvoeren van de inflow van USD en het beperken van de outflow van USD. En daarvoor zijn goede investeringen, productieverhoging en goede wetgeving en faciliteiten nodig. “Zolang je een verspillend beleid voert, waarbij je uitgaven veel hoger zijn dan je inkomen, zit je vast. En dan is de overheid geneigd om door middel van macht te proberen om de zaak te beïnvloeden, maar dat werkt escalaties in de hand”, aldus Jairam.

KSR

error: Kopiëren mag niet!