Samantha Gadjradj, Deken van de Orde van Advocaten, is bijzonder aangedaan met het recentelijk geval, waarbij een 33-jarige moeder met 9 kinderen het nieuws heeft gehaald. Een van haar oudere dochters van deze moeder had een pit van een vrucht in de mond van haar enkele maanden oude baby gestopt met als gevolg dat het kind door verstikking om het leven is gekomen. Dit is slechts één geval. Ten aanzien van de vrouwenrechten meent Gadjradj een wetswijziging in het parlement te zullen indienen, omdat er geen duidelijk beleid is met betrekking tot sterilisatie. “Als je als vrouw bij een gynaecoloog gaat en vraagt om een sterilisatie, wordt het heel vaak geweigerd. De meeste gynaecologen vragen toestemming van de man of zij hanteren de leeftijd van 35 jaar.” Volgens Gadjradj gaat dit haar verstand te boven. “Het is overduidelijk dat deze mevrouw in kwestie niet in staat is om zelf te beslissen wanneer het eindelijk genoeg is om meer kinderen te baren. Zij blijft maar doorgaan, omdat zij zelf niet in staat is of bij machte is om het besluit om te stoppen, te nemen. Vrouwen moeten kunnen beslissen over hun eigen lichaam. Nu hebben ze toestemming of instemming van hun man nodig. Of als ze geen partner hebben of afhankelijk zijn van de wil van de gynaecoloog. Er is geen duidelijk beleid ten aanzien van sterilisatie.”
Een voorstel tot ‘Oplegging van een verplichting tot sterilisatie’ zou in april aan het parlement worden voorgelegd. Vanwege de recente uitbraak van het Coronavirus en allerlei restricties die er zijn, overweegt zij om, wanneer de situatie in het land weer genormaliseerd is, dit voorstel alsnog ter behandeling in te dienen. “Het is een hele zorgwekkende issue dat aangepakt moet worden. Er zullen vragen komen, waarbij er gezegd kan worden dat dit beleid indruist tegen de mensenrechten. Je kan immers een mens niet opleggen dat hi/zij zich moet laten steriliseren. Maar dit kan ook anders aangepakt worden. Er kunnen boetes opgelegd worden, of een vervangende hechtenis bij overtreding van de regels.”
Naar de mening van Gadjradj moeten in dit geval beide personen die de overtreding begaan, man en vrouw, beboet worden. Bij voorbeeld bij een gezin van meer dan 3 kinderen, waarbij de ouders de zorg van hun kind niet kunnen dragen, moet een celstraf van een paar maanden worden overwogen. Dit probleem kan binnen zeer korte tijd dan opgelost worden, stelt Gadjradj.’
“Niemand
moet komen zeggen dat God mij zoveel kinderen heeft gegeven en God dan de
kinderen moet verzorgen. God heeft de mens ook verstand gegeven. Kinderen zijn
een zegen van God en dat dien je ook zo te behandelen. Met veel zorg
(financieel), liefde en geduld. Als je het vermogen hebt en mentaal in
staat bent om 10 kinderen te verzorgen, dan vind ik het prima dat je 10
kinderen op de wereld neerzet. Maar als je daartoe niet in staat bent, dan
moet je dat ook niet zo ver laten komen. Kinderen vragen niet zelf om op deze
wereld te komen, het is de verantwoordelijkheid van de ouders. Wij moeten niet
leven met de gedachtegang dat als wij kinderen maken deze kinderen in
onze oudere jaren naar ons zullen omkijken; dit is een totaal achterhaalde gedachtegang.
Kinderen hebben behalve aandacht en liefde ook een goede opvoeding nodig om
later iets te worden in de maatschappij. Dit is in hoofdzaak een
verantwoordelijkheid van de ouders. Juist daarom moeten ouders beseffen dat
kinderen een luxe zijn en voor luxe moet je betalen. Men moet eerst rustig
narekenen of men zich een kind kan permitteren, alvorens een kind op de wereld
te zetten in de hoop dat anderen moeten meehelpen met de zorg. Misschien kan de
overheid sterilisatie voor sociaal zwakkeren opnemen in de SZF-verzekering.”
Saskia Bandhan