Phagwa, de AVD, Ramadan, de verkiezingen en Covid-19

In Suriname zijn, voor zover bekend, nog geen gevallen bekend van het Covid-19/Coronavirus. Niemand zou ook wensen dat er ook maar een enkel geval komt, maar we hebben geen keus dan er alvast rekening mee te houden, omdat het er bij het schrijven van dit artikel reeds in meer dan 70 landen is, en Suriname niet speciaal is, in dat opzicht. Nederland, Mexico, Brazilië, de Dominicaanse Republiek, zelfs St. Maarten hebben reeds hun eerste gevallen gehad.

Phagwa

Op 10 maart, over pakweg een weekje, viert heel Suriname het allermooist Phagwafeest, een echt vreugdefeest. Phagwa is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest. Bij dit feest wordt uiteraard enthousiast omhelsd, iedereen drukt iedereen blij de hand, er worden vriendschappelijk kusjes uitgewisseld, en uiteraard: het risico op overdracht van welk virus dan ook wordt daarmee vergroot. Moet het evenement ongestoord plaatsvinden, onder deze omstandigheden?

Avondvierdaagse

Van 15 t/m 18 april wordt in Suriname ook de Avondvierdaagse, de jaarlijkse AVD gehouden, met ook veel plezier en natuurlijk: veel lichamelijk contact. Dat doet de vraag rijzen of er iemand aan denkt dit jaar, met het oog op de snel om zich heen grijpende besmettingen van Covid-19, voor deze keer af te zien van dit evenement, en alle andere waar grote groepen mensen in nauw contact met elkaar zijn. In Italië was het met name de carnavalsviering die tot een explosie van besmettingen leidde. Toch het overdenken waard?

Ramadan

Van donderdag 23 april tot en met zaterdag 23 mei is ook de vastenmaand van de moslims. In die periode wordt in de moskeeën gevast, en ook daar zitten honderden, misschien duizenden mensen dicht op elkaar in gebed en dergelijke. Er hoeft maar 1 persoon te zijn die besmet is met het Covid-19 virus, of we hebben de spreekwoordelijke poppen aan het dansen, want: hoe goed Suriname, onze medische voorzieningen, onze doctoren en verpleegkundigen maar vooral onze ziekenhuizen en poli’s voorbereid zijn op een uitbraak, is natuurlijk een zeer ernstige vraag. Want nu al is duidelijk dat onze gezondheidszorg in bijzonder slecht vaarwater is komen te verkeren. Maar: kun je zoiets, de Ramadan, zelfs opschorten of aanpassen?

Verkiezingen 25 mei 2020

Zonder twijfel is dit jaar het grootst van alle evenementen de verkiezingen. Want los van de tientallen of honderden massameetings, waar nu al duizenden mensen bijeen komen, heel dicht op elkaar, handen schudden en brassa’s geven, komen de verkiezingen zélf op 25 mei. En dan zijn vele tienduizenden mensen bij stembureaus en bij de politieke huizen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Kortom: in het kader van een mogelijke massale uitbraak van het Covid-19 virus in Suriname hebben we toch echt alle ingrediënten gereedliggen om een ramp van ongekende proporties te creëren of te helpen bewerkstelligen. Wat doen onze overheid, het BOG, het NCCR, de VMS maar ook alle andere actoren eraan om dit te voorkomen, of: wachten we totdat het te laat is?

Dokter Ruben del Prado

Dokter Ruben del Prado, arts en publieke gezondheidsspecialist, maar ook directeur van gezondheids-instituut Dek’ati International NV, zegt aan Dagblad Suriname: “Als niemand besmet is kan niemand besmet worden. Maar er zijn  zoveel mogelijkheden voor het virus om ons land binnen te komen, dus men moet veel meer bewust zijn van person-to-person contact, totdat het uitgeraasd is, net zoals met MERS en SARS gebeurde. Letten op jezelf, veel meer dan op anderen. Meer dan ooit zelfbewust zijn, dus als je meer dan 38 graden koorts hebt, last hebt van hoesten of kortademigheid, of als je gereisd hebt naar een risicogebied, dan MOET je jezelf isoleren.

Ook moet je dan uit de buurt blijven van mensen, 1 a 2 meter in acht nemen, en regelmatig handen wassen en extra de persoonlijke hygiëne vooropstellen. Naar de polikliniek gaan is zeker niet verstandig, want niemand kan je beter helpen in deze dan jijzelf EN je zult er anderen besmetten, maar wel bellen naar de hotline van het BOG op 178 en ook je huisarts. Gaan naar de huisarts zal niet helpen, je besmet daar alleen anderen door. 

“Het grootste gevaar in deze is de overdreven angst, en discriminatie is al helemaal onzinnig, want eenieder kan het krijgen of hebben. Er sterven trouwens veel meer mensen aan de gewone influenza, wel tienduizenden in de VS jaarlijks. Een verschil is, Covid -19 zit hoog in de keel en de neus, en niet alleen in de longen. Kortom, het individu moet gewoon alle voorzorgsmaatregelen treffen om zelf niet besmet te raken: goed eten, goed en voldoende drinken, een hoestmiddel en koortsremmers indien nodig. Overigens, vooral oudere en zieke mensen, die bij een gewone influenza ook zouden sterven, lopen echt risico in dit geval. Maar angst en paniek, nee, dat is absoluut nergens voor nodig”, zegt de arts Ruben del Prado.

error: Kopiëren mag niet!