Zeggen dat de gezondheidszorg in Suriname zorgwekkend is, is een understatement, dus veels te zacht uitgedrukt. Dat zegt Jerrel Pawiroredjo, oogarts bij het Academisch Ziekenhuis aan Dagblad Suriname.
Ernstige tekorten
Volgens Pawiroredjo is er aan heel veel medicamenten een ernstig tekort, maar ook aan verbruiksmaterialen voor bijvoorbeeld operaties. Dat betekent dat heel vaak alleen de meest urgente operaties uitgevoerd kunnen worden, en de minder dringende op de lange baan geschoven moeten worden. “Dat geldt ook voor onze apparatuur. Veel van onze apparatuur is verouderd of defect of moet onderhoud krijgen, maar omdat het geld er niet voor is, wordt dat nagelaten, waardoor we met allerlei kunst- en vliegwerk de zaak op de een of andere wijze draaiende moeten houden. Het is hartverscheurend, want als geneeskundige wil je niets anders dan je patiënten helpen, maar dat wordt ons zo haast onmogelijk gemaakt”, zegt hij aan Dagblad Suriname. Zelfs oogdruppels die zijn patiënten heel dringend moeten hebben, zijn veelal niet te krijgen.
SZF grote boosdoener
Pawiroredjo geeft ook aan dat het Staatsziekenfonds (SZF) kennelijk de grootste boosdoener is. Uitstaande schulden aan de ziekenhuizen, specialisten en apotheken kunnen door het SZF allang niet meer goed betaald worden en die schulden worden steeds groter, terwijl het SZF wel miljoenen uitgeeft aan het kopen en opzetten van nieuwe gebouwen, bijvoorbeeld. Het SZF kan dus helemaal niet aan haar verplichtingen voldoen, zelfs niet die ze gewoon als verzekeraar zou moeten kunnen, en toch investeert de overheid/het SZF in andere zaken. Dit maakt dat het SZF zeker verkeerd bestuur verwijtbaar is. Overigens gaan er enorme hoeveelheden geld door het SZF heen, maar er wordt al jaren geen verantwoording daarvan gegeven, precies zoals dat met onze regering en onze Centrale Bank het geval is. Het SZF heeft in geen jaren de vereiste en voorgeschreven jaarverslagen gepubliceerd.
Tekort aan verpleegkundigen
Ook het tekort aan verpleegkundigen, vertelt Pawiroredjo aan Dagblad Suriname, moet op de rekening van deze regering geschreven worden. Alles wordt duurder en vanwege de penibele situatie en een klein salaris van misschien USD 300, dat steeds minder waard wordt, trekken onze verpleegkundigen in steeds groter wordende getale weg naar onder andere de Antillen en Europa, waar onze goed opgeleide mensen altijd welkom zijn. Maar dit tekort aan verpleegkundigen zorgt er dan ook voor dat minder patiënten opgenomen kunnen worden, wat weer leidt tot lege ziekenhuisbedden. Alles bij elkaar genomen, ligt dus eigenlijk de hele gezondheidszorg op de intensive care, alleen: zonder de vereiste zorg, en dat is hemel schreiend volgens deze jonge medicus.
Aan de bel trekken
“De Vereniging van Medici in Suriname heeft al zo vaak aan de bel getrokken, maar er gebeurt gewoon weinig of niets. De politiek, die zelf natuurlijk de grootste vinger in de pap heeft, zwijgt in alle talen. De minister doet alsof alles helemaal op wieltjes verloopt, maar er wordt gewoon eenduidig wanbeleid gevoerd door de regering en het SZF. Dat wanbeleid dient een geheel ander doel dan het welzijn van de mens, dan de gezondheidszorg, en eenieder die kritisch is, ook als je medicus bent, is dan meteen de vijand! Dit alles leidt elke dag alleen maar tot wanhoop en ergernis. Als er niet gauw wat gebeurt, zullen er veel grotere calamiteiten ontstaan”, verzucht de specialist.
Coronavirus
Over hoe het moet als het Coronavirus Suriname zal bereiken, wat slechts een
kwestie van tijd is volgens hem, kan Pawiroredjo nog niet erg veel zeggen,
omdat dat allemaal zal afhangen van wat de overheid doet, en of die middelen
beschikbaar stelt. “Voor nu zijn het de standaardadviezen van goede hygiëne
nastreven en de handen regelmatig wassen. Als je wat voor griep dan ook hebt,
jezelf isoleren, niet in de buurt van zieke mensen gaan en zo meer. Maar
ernstig zorgwekkend is de situatie echt zeker wel!”
Dagblad Suriname sprak met andere artsen en specialisten die allemaal de zorg en mening van deze specialist onderstrepen. “We zijn weer terug in de tachtiger jaren, maar dan erger!”