De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) waarschuwt voor ernstige gevaren in de gezondheidszorg naar aanleiding van het aanhoudend gedrag van het Staatsziekenfonds (SZF) om de lokale zorginstellingen niet tijdig uit te betalen. Thans is er een betalingsachterstand van SRD 300 miljoen ontstaan. VMS heeft ten aanzien hiervan een persconferentie belegd op 15 februari 2020 in het VMS-gebouw om een sterk signaal te geven aan zowel de overheid als de samenleving dat er grote issues gaande zijn in de gezondheidszorg en dat interventie cruciaal is om de gevolgen ervan te mitigeren. Volgens Pieter Voigt, voorzitter van VMS, ligt de zorg op de intensive care. “Het zal niet lang goed gaan met de zorg. De ziekenhuizen vallen om. De zorg van de Surinaamse patiënt is in gevaar. Het Wanica Ziekenhuis is niet eens open. De overige ziekenhuizen moeten blijven draaien, dus betaal ze het geld waar ze recht op hebben”, zegt Voigt aan journalisten.
Naar zeggen van Voigt is de tweede en derdelijnszorg nu al in gevaar. Met wisselkoersen dichtbij de SRD 10 is de situatie onhoudbaar; de ziekenhuizen moeten voor alles bijbetalen. Hij legt uit dat de Spoedeisende Hulp (SEH), neurochirurgie, hartchirurgie en de intensive care, allemaal zaken zijn die voorheen niet gesubsidieerd werden, maar nu wel. Ildemar Fakkel, ondervoorzitter van de sectie Specialisten, is tijdens de persconferentie breedvoerig ingegaan op de nalatige houding van SZF. Hij is van mening dat SZF de dienstverleners, ziekenhuizen, dialysecentra enz. niet op een correcte manier bejegent, terwijl de afspraken sedert 2015 zwart op wit staan. Desalniettemin dreigt de gezondheidszorg over de kop te gaan.
We praten niet meer met SZF
Fakkel zegt dat VMS niet meer in dialoog treedt met SZF. “We praten niet meer met SZF. We waren in 2015 gekomen met het idee voor een partnerrelatie en er zijn overeenkomsten getekend in dat kader. Er zijn mooie plannen uitgezet en uiteindelijk lijkt het niet te werken. Dat heeft geleid tot het dreigen met acties in november 2017. Op basis daarvan zijn we gekomen tot nieuwe afspraken en dat noemen we het résumé. Hierin staat wat er zal gebeuren en binnen welke tijd. SZF houdt zich wederom niet daaraan. Dat betekent dat we al die tijd belazerd zijn”, accentueert Fakkel. Alhoewel onder andere president Desi Bouterse en de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, op de hoogte zijn gesteld over het niet tot uitvoering brengen van de overeenkomst door SZF, is er geen schot in de zaak gekomen. Met de autoritaire houding van SZF vraagt Fakkel zich af wie in principe het laatste woord heeft in deze kwestie. “Wie bepaalt wat er gebeurt? We hopen dat we met de persconferentie een duidelijk statement hebben gemaakt, zodat de autoriteiten die het werkelijk voor het zeggen hebben, kunnen ingrijpen”, aldus Fakkel.
KSR