‘De economische crisis sleurt alles en iedereen met zich mee. Banken en financiële instellingen (eens heilige huisjes) gaan over de tong. De financiële instellingen worden onder andere verweten, dat zij te inschikkelijk zijn tegenover de regering die een economische rampkoers volgt. Door te zwichten voor dwingelandij maken zij de economische misère alleen maar groter. Maar dat is bijlange na niet de enige reden waarom het bankwezen in Suriname taant’, aldus aandeelhouders en fondsverstrekkers van financiële instellingen.
Vuile was
De situatie bij De Surinaamsche Bank kwam ter sprake. Het gaat om de grootste financiële instelling van het land. Er wordt van meerdere zijde afgegeven op deze bank. Financieel deskundige Henk Jessurun wijst desgevraagd op de gevoeligheid van het bankwezen. Vanuit het bankwezen en andere instellingen worden de nood en de vuile was zo veel als mogelijk binnenskamers gehouden. Het naar buiten brengen van gevoelige informatie kan het bankwezen en de samenleving meer kwaad dan goed doen.
De Surinaamsche Bank koesteren
Jessurun: ‘De vinger moet op de zere plek worden gelegd, maar dat wil niet zeggen dat de banken over de kop moeten worden gejaagd. Wij moeten De Surinaamsche Bank koesteren. Dat wil niet zeggen dat aan de verantwoordelijken voor falend bankbeleid niet om rekenschap moet worden gevraagd. Zij moeten ter verantwoording worden geroepen’.
Accountants gaan niet vrijuit
In de samenleving is er wrevel ontstaan, omdat banken steeds de hand boven het hoofd wordt gehouden. Het is zonneklaar dat er bewust of onbewust fouten zijn gemaakt. Jessurun wijst op dit stuk ook op de verantwoordelijkheid van de accountants die met de controle zijn belast. ‘Het is hun taak om aan de bel te trekken.’
HD