Soerdjan: ‘Chinese trawlers illegaal in Surinaamse wateren’

Lekhram Soerdjan
Lekhram Soerdjan
Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in De Nationale Assemblee (DNA) verklaard dat de 6 Chinese trawlers niet voldoen aan de wettelijke voorwaarden en zich hierdoor illegaal in Surinaamse wateren begeven. “In elk geval hebben zij geen keuring en registratie. Dan ga ik ervan uit dat ze illegaal hier zijn. Wij moeten de bevoegde autoriteiten vragen om de procedure in te zetten in geval van illegale vaartuigen in onze wateren”, benadrukte de minister. De boten behoren toe aan het bedrijf Ros National Fishery NV. De komst van deze fabrieksschepen heeft voor enorme opschudding gezorgd bij de visserijsector. Soerdjan benadrukte dat na de initiële afkeuring van de vaartuigen, het bedrijf in hoger beroep is gegaan en met zijn advocaat bij hem op kantoor is geweest. Het standpunt van het ministerie blijft echter ongewijzigd.
Bink: stuwmeerverhaal niet weer herhalen
PL-parlementariër Ingrid Bink vindt het verfoeilijk van de regering dat deze trawlers ondertussen al vijf maanden op Surinaamse wateren zijn, terwijl autoriteiten geen beweging maken om op te treden. “Heeft ons kustwacht geen benzine? Wie controleert wie op onze wateren?”, stelde zij. De politica hoopt niet dat de regering wederom het spelletje speelt zoals bij de illegale skalians die zogenaamd eerst verdreven waren van het stuwmeer, maar later weer rustig daar zijn geaccommodeerd. “Alstublieft regering, efu deng trawler illegaal ini unu kondre, wegwezen!”, aldus Bink.
Ramsahai: nog drie trawlers op weg naar Suriname
Ook NDP-parlementariër Rajiv Ramsahai vindt dat de regering erop moet toezien dat deze schepen zo snel als mogelijk uit Surinaamse wateren worden verdreven. Daarnaast onthulde hij over informatie te beschikken dat nog drie trawlers op weg zijn naar Suriname. “Het zorgt ook voor belemmering van visserijactiviteiten in dat gebied. Momenteel is het onstuimig op zee, dus de vissers willen niet ver gaan om te vissen. Maar de schepen belemmeren hen”, aldus de politicus die ook belangen heeft in de visserijsector.
FR

error: Kopiëren mag niet!