Rust nodig in grensdispuut Suriname en Frans-Guyana

“Liever een goede buur, dan een verre vriend”

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken vindt dat het enorm van belang dat Suriname samen met Frans-Guyana in alle rust komen tot de juiste vaststelling van de grenslijn en verdeling van de eilanden op de Marowijnerivier. “Liever een goede buur, dan een verre vriend”, zei de bewindsvrouw gisteren in De Nationale Assemblee (DNA). Het recent incident te Mata Tabiki en de opschorting van de gezamenlijke patrouilles tussen het Surinaams leger met de Franse gendarmerie, hebben voor enorme opschudding gezorgd. Verschillende parlementariërs eisten dat de regering nader in moest gaan op deze kwestie. Na het tweede incident is volgens de bewindsvrouw tussen beide landen afgestemd dat er van elke vorm van agressie in de gezamenlijke patrouilles tussen het Surinaams leger met de Franse gendarmerie zal worden afgeweken in de periode van onderhandeling. “Natuurlijk zal dan een derde incident voor onrust zorgen terwijl wij aan het onderhandelen zijn. Wij hebben een protest aangetekend bij de Fransen en wij hebben daaropvolgend gesprekken gevoerd”, stelde zij. Beide landen zijn druk bezig om binnen kort termijn verduidelijking te brengen in deze situatie.
Motoren en twee korjalen vernietigd
NDP-parlementariër Wendel Asadang vindt dat er nu wel tijd is dat duidelijkheid wordt gebracht in wat precies de grenslijn is tussen beide landen. “De mensen die wonen, zijn niet gisteren daar gaan wonen. Ze zitten al honderden jaren daar, dus het kan niet dat nu om de haverklap de mensen hun zaken vernietigd worden”, stelde hij. Ook Aida Nading van de NDP vindt dat de Fransen zich niet gehouden hebben aan gemaakte afspraken. Voor zover zij weet is het gebied waar geen Frans grondgebied. “De Fransen maken het te bont. Die man woont al jaren daar en die machines zijn daar gezet om vervolgens te transporteren in de Mama Njduka kreek. Twee korjalen zijn ook in brand gestoken. Hebben die korjalen ook te maken met goudwinning? Wie gaat die man vergoeden om zijn machines weer te kopen?”, stelde Nading.
Goudsector ordenen
Zolang de regering niet serieus kijkt naar de volledige ordening van de goudsector, zullen gevallen als het recent geschil met Frans-Guyana op de Marowijnerivier zich blijven herhalen. Tot deze conclusie kwam NDP-parlementariër Rajiv Ramsahai. De volksvertegenwoordiger uit Commewijne verwees naar de incidenten op de Marowijnerivier waar motoren en andere bezittingen van gouddelvers zijn vernietigd door de Franse gendarmerie. Hij vindt dat er een einde moet komen aan het gedoogbeleid. “Als de ordening van de hele sector niet gebeurd, gaan wij dit soort gevallen blijven krijgen”, benadrukte hij.
‘2 kilometer-verdrag’ niet ter sprake
VHP-assembleelid Krishna Mathoera wenste verduidelijking vanuit de regering te krijgen over welke samenwerking met Frans-Guyana precies is opgeschort. “Gaat het om defensiesamenwerking of het verdrag over politiesamenwerking welke hier in het parlement is getekend? De Franse ambassade zegt dat het gebied tot Frankrijk behoort en geen Surinamers betrokken zijn maar Brazilianen. Wat is precies de waarheid? Wat doet Suriname zelf ten aanzien van illegale goudactiviteiten en hoe kunnen wij onze natuurlijke hulpbronnen beschermen?”, stelde zij. Waarnemend Abop-fractieleider Marinus Bee wenste ook te weten wat er precies is opgeschort. Pollack-Beighle en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukten dat de opschorting niets te maken heeft met het ‘2 kilometer-verdrag’ tussen Suriname en Frans-Guyana dat gaat over politionele samenwerking. Dat blijft van kracht.
FR

error: Kopiëren mag niet!