Gerold Sewcharan: “Wetboek van Strafrecht is up-to-date; criminaliteitsbestrijding is een politiek vraagstuk”

Gerold Sewcharan
Gerold Sewcharan
‘Het criminaliteitsvraagstuk in Suriname is enorm moeilijk op te lossen, daar de politieke leiding in handen is van criminelen.’ Dit is de zienswijze van de advocaat tevens voorzitter van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), Gerold Sewcharan. Tijdens de discussieavond van Kenniskring op 5 maart in Lalla Rookh maakte hij onbevreesd zijn opvattingen kenbaar over het nijpende criminaliteitsvraagstuk. Het verbaast Sewcharan niet dat de veiligheid in Suriname thans tot een luxe is verworden, terwijl het in beginsel het recht van elke individu behoort te zijn.
Regering focust zich slechts op politiek scoren
“Wanneer politici in de leiding zelf crimineel zijn, geloof ik niet dat ze criminaliteit willen bestrijden. Onze president bijvoorbeeld is veroordeeld voor internationale drugshandel. Daarnaast staat hij in Suriname terecht voor meervoudige moord. Dan kan je er niet van uitgaan dat de president gaat investeren in criminaliteitsbestrijding”, accentueert Sewcharan. Aan de hand van de begroting per ministerie is het in zijn optiek duidelijk merkbaar dat de huidige regering andere prioriteiten eropna houdt dan het waarborgen van het nationaal veiligheidsgevoel. “Als je SRD 2.7 miljard vrijmaakt voor de wegenbouw en slechts SRD 26 miljoen voor het ministerie van Justitie en Politie (Juspol), dan denk ik dat de regering meer prioriteit hecht aan zaken om politiek te kunnen scoren.”
Geen tekortkomingen in wetgeving criminaliteitsbestrijding
Sewcharan verduidelijkt dat het Wetboek van Strafrecht van Suriname up-to-date is. Daaraan mankeert er dus niets; criminaliteitsbestrijding is een politiek vraagstuk. “Er zijn voldoende strafbaarstellingen opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Ook het Wetboek van Strafprocesrecht is goed ingericht naar de huidige tijd. Ik ben van mening dat wanneer de leider van een samenleving zelf crimineel is, het heel moeilijk is om criminaliteit te bestrijden.” De volksvertegenwoordiger Krishna Mathoera (VHP), die de inleider was tijdens de discussieavond van Kenniskring, kan zich terugvinden in de argumentatie van Sewcharan.
Veiligheid niet opgenomen in recent presidentieel besluit
Volgens Mathoera zijn prioriteit, integriteit en lef nodig om criminaliteit de kop in te drukken. Zij attendeerde de aanwezigen erop dat president Desi Bouterse verzuimd heeft om in zijn recent presidentieel besluit inzake instelling van de presidentiële werkgroep voor begeleiding in de uitvoering van de prioritaire delen van de hoofdbeleidsgebieden (productie, sociaal gebied, infrastructuur, personeelsgebied en verkiezingen) de veiligheid erin op te nemen. “De president vond het niet nodig om de veiligheid als een prioriteitsgebied aan te merken; kennelijk kan de veiligheid van de burger hem dus niets schelen”, aldus Mathoera. ‘Al bij al kan geconcludeerd worden dat de politieke wil cruciaal is om de veiligheid binnen de samenleving te handhaven.’
KSR

error: Kopiëren mag niet!