Gepensioneerden SVZ: “Wij zijn al die tijd voor de gek gehouden”

Frontfoto 2De Vereniging van Gepensioneerden bij het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) voelt zich nog steeds benadeeld in de pensioenen, zoals die nu worden uitgekeerd. Daar is er al reeds geruime tijd gehaal en getrek over tussen de vereniging en haar pensioenfonds. “Wij zijn al die tijd voor de gek gehouden”, stelt Percy Rogers, voorzitter van de vereniging. De vereniging meent bewijs te hebben, waaruit blijkt dat de eigen bijdrage van de werkgever jaren niet betaald werd. Ook werd niet het volledige bedrag van het ingehouden geld, bestemd voor de pensioenen, overgedragen aan het fonds. “Wettelijke voorschriften zijn letterlijk met de voeten getreden. Men houdt zich aan wet noch gebod”, zegt Rogers. In totaal hebben 46 gepensioneerden een geschil aanhangig gemaakt. De organisatie telt 89 leden. Rogers denkt dat er ruim 120 mensen met dezelfde problemen zitten.
De vereniging stelt niet naar de rechter te kunnen stappen. “Wij hebben de mogelijkheid niet om naar de groene tafel te gaan. De Pensioenwet van 2005 heeft de toezichthouder, de Centrale Bank van Suriname, bij uitsluiting van elk ander instituut aangewezen. Men moet verantwoording afleggen bij de toezichthouder. Daar onttrekt men zich al jarenlang aan. Gaan naar de groene tafel heeft geen zin. Wij kunnen als belanghebbenden niet terecht bij de Centrale Bank om daar ons beklag te doen. Dat moeten de vertegenwoordigers van ons in het Pensioenfonds doen. Wij hebben daar 3 representanten. Die zouden, als zij het belang van de gepensioneerden en werknemers centraal stelden, per onmiddellijk de moederbank daarvan in kennis stellen. Dat gaat niet gebeuren, omdat de mensen samenwerken met de werkgever om de belangen van de gepensioneerden niet op de juiste wijze te behartigen”, stelt Rogers. Volgens Rogers heeft hierdoor de werkgever een grote schuld opgestapeld bij het Pensioenfonds. Hij spreekt van een financiële wanorde. De vereniging maakt gebruik van het in de statuten van het Pensioenfonds van het SVZ vastgesteld recht, om een geschil aanhangig te maken met betrekking tot de recente aanpassing van de pensioenen.
De vereniging maakt gebruik van dit recht, aangezien het bestuur van het Pensioenfonds in strijd met het pensioenreglement in gebreke is gebleven om de jaarlijkse verplichting stipt na te komen tot het verstrekken van een pensioenbericht, ter zake de jaarlijkse aanpassing van de pensioenen, door pas na 10 (tien) jaar, in oktober 2018 voor het eerst een pensioenbericht te verstrekken. De vereniging is van mening dat de uitkeringen na 10 jaar niet correct zijn vastgesteld, doordat de in 2008 bij de start, schriftelijk aan de rechthebbenden beloofde geleidelijke aanpassingen van de grondslag naar het niveau van 75% niet conform afspraak zijn uitgevoerd. De gepensioneerden stellen vast dat de vastgestelde pensioenuitkeringen met terugwerkende kracht zijn uitbetaald zonder de daarbij passende derving van de rente over de afgelopen periode van 10 jaren te vergoeden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!