De oogstperiode voor de padieproducenten is reeds aangevangen. De vaststelling van een marktconforme padieprijs geniet echter nog steeds niet de nodige aandacht vanuit de regering. De landbouwkundige en VHP’er Soedeshchand Jairam, betreurt het dat de padieproducenten ook in het eerste kwartaal van het huidig jaar niet verzekerd zijn van een rendabele padieprijs. Hij merkt op dat Lekhram Soerdjan, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de indruk wekt dat de opkoopprijs van padie in het huidig seizoen ietwat hoger zal zijn dan de vorige keer. Dit, ervan uitgaande dat de export van 30.000 ton witte rijst naar Venezuela, binnenkort, een positieve invloed zal hebben op de prijs van padie. Bij de vorige oogst bedroeg de padieprijs SRD 85 per baal.
Venezuela biedt veel hogere prijs voor Surinaamse rijst
In gesprek met Dagblad Suriname attendeert Jairam erop dat de export naar Venezuela voor veel meer opbrengsten zorgt in vergelijking met andere afzetmarkten. “Vanaf het jaar 2014 is er rijst geëxporteerd naar Venezuela in het kader van de Petrocaribe deal. Venezuela betaalt per ton rijst tussen de USD 700 en USD 800.” Normaliter bedraagt de gangbare prijs voor afzetmarkten in andere landen circa USD 400. “Dus de rijstexporteurs ontvangen ongeveer tweemaal meer voor hun export naar Venezuela.”
Padieproducenten zijn weggecijferd
Doordat de exporteurs een veel hogere prijs toucheren, hebben zij geen reden om een lage padieprijs neer te tellen. De padieproducenten kampen sedert het jaar 2015 met een hoge kostprijs en een lage verkoopprijs. “Als de rijstverwerkers/exporteurs meer verdienen, kunnen ze toch voor een betere padieprijs zorgen?” De exportmogelijkheden naar Venezuela zou verbetering van de rijstproductie in Suriname en daar aansluitend een gunstige padieprijs moeten bewerkstelligen. Echter is er geen gelijke verdeling merkbaar voor alle stakeholders in de rijstsector. “Een belangrijk deel van de rijst wordt geëxporteerd naar Venezuela zonder dat de padieproducenten ervan profiteren. Tot nu toe zien we in de praktijk dat de rijstboeren niet vooruit zijn gegaan door de export van rijst naar Venezuela; zij krijgen nog steeds lage prijzen.”
Ondanks devaluatie lage padieprijzen
De problematiek van de lage padieprijs is ook na de intrede van de devaluatie en inflatie in tact gebleven. Jairam benadrukt dat de prijzen van vrijwel alle inputmiddelen (ureum/chemicaliën) voor de productie van rijst de pan zijn uitgevlogen, evenals de prijs van rijst in de lokale supermarkten. “Alleen de padieprijs is in de afgelopen 4 jaren niet toegenomen.” Volgens Jairam is het overduidelijk dat er geen sprake is van een rechtvaardige verdeling van de opbrengsten onder de stakeholders.
LVV-minister pakt ongezonde marktstructuur niet aan
Die rechtvaardige verdeling van de opbrengsten is niet iets dat vanzelf ontstaat; dit is een aangelegenheid van de LVV-minister. Echter zijn er geen noemenswaardige inspanningen merkbaar vanuit LVV, waardoor de padieprijs sinds 2015 aan de lage kant is. Waarom komt er geen eind aan deze trend? Naar zeggen van Jairam is het antwoord op deze vraag heel simplistisch: de huidige regering beschikt niet over een landbouwbeleid. De noodzakelijke organisatorische en institutionele ontwikkeling blijft uit. “De overheid heeft de agrarische sector niet geordend, ondanks dat deze sector van grote betekenis is. Er is een enorm gebrek aan institutionele voorzieningen, met als gevolg chaos in de sector.” Door die chaos en ongezonde marktstructuur (enkele opkopers/ enkele leveranciers van inputs/ vele boeren) hebben de padieproducenten geen grip op de padieprijs. Jairam typeert de positie van de padieboeren als price takers en de positie van de opkopers als de price makers. De agrarische sector draagt overigens bij aan onder andere werkgelegenheid, voedselvoorziening en deviezeninkomsten en is dat derhalve reden genoeg om op het prioriteitenlijstje van de regering te staan. “In het uiterste geval zou de overheid de sector ook kunnen subsidiëren. Maar we zien dat de overheid geen beleid heeft. En dat is het kernprobleem waarom de padieboeren elk seizoen klagen over de lage padieprijzen”, aldus Jairam.
KSR