Een Indiaan zonder bos is als een vis zonder water

1Herstel zelfbeschikkingsrecht  Inheemse-artikelOlivia Biswane, ervaringsdeskundige binnen de Inheemse gemeenschap, gaf onlangs een presentatie over het herstel van het zelfbeschikkingsrecht in Amsterdam. Zij vestigde in dit verband de aandacht op de oorzaken en de gevolgen voor de Inheemse gemeenschap. De huidige situatie, waarin Inheemsen zich bevinden, bekeek Biswane ook vanuit de spirituele kant en vanuit het perspectief van de Inheemse mens. Vanuit de Inheemse samenlevingen van Suriname en Nederland deelde Biswane de bijdrage van verschillende personen uit zowel Nederland als Suriname.
Biswane benadrukte dat de uiteenzetting van oplossingsgericht denken en handelen het algemeen belang en welzijn van alle levens behartigt. Hoofdzakelijk hierbij is het herstel van het evenwicht van de essentiële mineralen in het water, de aarde, de lucht en daarmee het herstel van alle flora en fauna. Op deze manier zal het herstel van het zelfvoorzienend leven van de Inheemse volkeren plaatsvinden. Biswane zegt dat de mens de gezonde kringloop zelf heeft ontwricht. De ervaringsdeskundige vraagt dan ook retorisch of de maatschappijen bereid zijn om de kringloop, waar alle bloedgeld verpakt is in profit en non-profitconcepten, los te laten? Een andere vraag die zij haar toehoorders voorhield, was of er lering is getrokken van de schandalen van het koloniaal en ‘dekoloniaal’ verleden, zowel in denken als handelen
Biswane stond tijdens haar presentatie stil bij zaken als neokolonialisme, hulpprojecten, mensenrechten, grondenrechten en dierenrechten, waarbij ze aangaf dat de mensen in de rijke landen eigenlijk geen idee hebben waar zij mee te maken hebben.
Koloniale geschiedenis
Biswane hekelt in dit verband dat de koloniale geschiedenis, zowel in Nederland als in Suriname, eenzijdig wordt belicht in het onderwijssysteem. Dit geldt ook voor de overige oude koloniën. “Het kwalijke is wel dat deze versie op verheerlijking en deceptie berust”, stelt Biswane. Zij haalde aan het veelvuldig gebruikte ‘Nothing about US with US’ door Jupta Itoewaki, die de Wayanas vertegenwoordigt. “Ik prijs haar als vrouwelijke warrior met Inheemse moraal en spirituele waarden. En zij draagt bij aan awareness voor de Inheemsen waar dan ook in Suriname, Nederland en op het podium dat zij krijgt bij organen als de VN en ngo’s, zoals Conservation International Suriname, Medische Zending en Amazon Conservation. Zij is facilitator bij Vids (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden)”, zei Biswane aan de toehoorders in Amsterdam.
Wan Ingi sondro busi, na wan fisi sondro watra
“Voor anderen is bos alleen de bomen, voor ons betekent bos meer dan bomen. Bos is voor ons leven”, benadrukte Biswane. Het is tijd dat de Inheemse mens moet geloven, dat hij in staat is, zijn eigen kracht aan te spreken als het om eigen ontwikkeling gaat. De NGO’s weten dat de Inheemse mens de kennis heeft om deze wereld en de mensheid te behouden en zelf op de zuiverste manier tot ontwikkeling te brengen”, zei Biswane.
Biswane stelde dat NOG’s over het algemeen met financiële zelfverrijking bezig zijn. “Met hun gesubsidieerde aanwezigheid houden zij de Inheemse mens klein”, constateerde Biswane.
Biswane noemde naast anderen, ook Irma Markiet die de Arowak Lokono stam vertegenwoordigt en vanuit Matta in het district Para zich inzet voor de inheemsen.
RB

error: Kopiëren mag niet!