Bijenteelt volgens nieuwe methode

Ruim honderdvijftig jaar hebben bijenimkers in Suriname op dezelfde manier aan bijenteelt gedaan. Fabian Esajas, bijen imker, maakte in 2016 te Sint Lucia kennis met een andere techniek en introduceert deze in Suriname. De ‘Perone Hive’ is anders dan we gewend zijn, de bijenkast bestaat uit een zeshoekige vorm en meerdere facetten. In dit systeem wanen de bijen zich in hun natuurlijke omgeving. Hierdoor neemt de productiviteit van de bijen toe. Vanwege hun keuze mogelijkheid door de opeenstapeling van de verschillende facetten (kamers) waaruit de Perone Hive bestaat, kunnen de insecten vrijwel ongestoord te werk gaan. Het resultaat is meer honing productie, van een betere kwaliteit, zegt Esajas.
Esajas heeft met steun van Inter-American Institute for Corporation on Agriculture (IICA) kennis opgedaan te Sint Lucia waarna de technologie naar Suriname is gehaald. “De bijenimkers zullen leren om zelf hun kast te bouwen en hoe deze te gebruiken. Ze zullen ook leren welke voordelen ze kunnen halen uit zo een kast”. Doordat de bijen in het system van de Perone Hive beter gedijen, zijn de bijen ook actiever in het bestuiven van planten, zoals de mangrove. Dit heeft positieve effecten op het tegengaan van de effecten van klimaatsverandering. Esajas wijst in dit verband op de ontwikkeling van de mangrove te Weg naar Zee, die onder druk staat. “We zijn met dit project begonnen vanwege de climate change” legt Esajas uit. “Er moet een dijk gebouwd worden, maar omdat de bijen de mangrove bestuiven, wordt op een natuurlijke manier aan kustbescherming gedaan door de imkers” verduidelijkt de bijen imker.
Op deze manier wordt er een bijdrage geleverd om de gevolgen van de zeespiegelstijging tegen te gaan. De bijen zorgen voor het bestuiven van de mangrove, en de mangrove zorgt voor de bescherming tegen de golven van de zee.
Manuel Sanchez, Internationaal Specialist uit Mexico, zegt dat een van de voordelen van dit systeem is, dat je in principe alleen aan het onderbrengen van de bijen in de kast voldoende hebt. Het onderhoud van de Perone Hive, dat vernoemd is naar de bedenker, de Argentijn Oscar Perone, is veel eenvoudiger en kostenbesparender. Ook zijn de facetten ruimer en beschikken de bijen over de keus om de voor hun geschikte ruimte zelf te bepalen. Een ander voordeel is dat er geen ruimte is voor ziekten in dit systeem. De wetenschapper verwacht dan ook een expansieve toename van de honingproductie voor Suriname.
RB

error: Kopiëren mag niet!