In verband met de derde Twinningfaciliteit Nederland-Suriname vond op de residentie van de Nederlandse ambassade de presentatie van zes nieuwe projecten plaats. De Twinningfaciliteit is in 2008 geïntroduceerd buiten de verdragsmiddelen om. De doelstelling van deze faciliteit is het versterken van de sociale banden tussen Nederland en Suriname, door middel van kennisuitwisseling en samenwerking van maatschappelijke organisaties.
Het project ‘Vroege educatiestimulatie in woord en gebaar’ stimuleert de vroege educatie van jonge kinderen met een auditieve beperking en onderliggende stoornissen. Positief op de lange termijn is dat de bewustwording leidt tot een vroege instroom van deze leerlingen. Dit project is een samenwerking tussen de Nederlandse Stichting voor het Dove- en Slechthorende Kind (NSDSK) en de Kennedy Stichting Suriname. De derde partner in dit project is Stichting Saga Interproject Suriname.
Stichting Tropenbos International Suriname voert in samenwerking met de Universiteit Twente het project ‘Naar een groen en leefbaar Paramaribo’ uit. Het doel van dit project is het bevorderen van een groene stad, waarin ecosysteemdiensten bijdragen aan een gezonde en leefbaardere omgeving voor haar inwoners. Stichting Tropenbos International Suriname bevordert het duurzaam gebruik van tropische bossen en bomen.
De Stichting Duurzame Ontwikkeling Pamaka (Stichting DOP) werkt via het project ‘Capaciteitsopbouw Stichting Duurzame Ontwikkeling Pamaka’ aan capaciteitsversterking om samen met haar werkarm een volwaardige partner te zijn in de gesprekken met de multinational Surgold. De stichting probeert daarnaast de noden en behoeften van de Paramakaanse gemeenschap te vertalen in goed geformuleerde projectvoorstellen. De voorstellen zijn gericht op sociaaleconomische projecten, die de leefomstandigheden van de Pamakagemeenschap op korte en lange termijn verbeteren. De partner in Nederland van Stichting DOP is Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences.
Conservation International Suriname (CI-S) heeft simultaan twee projecten. De eerste is ‘Matawai’s Duurzaam Landschapsbeheerprogramma’ waarbij het doel is om een duurzaam landschapsbeheerprogramma in het Pusugrunu Gemeenschapsbos op te starten. In Nederland wordt samengewerkt met het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), terwijl de derde partner in Suriname, het Matawai Investeringsfonds (MIF) is.
Het tweede project van CI-S is ‘Duurzame bescherming van het leefgebied van inheemse gemeenschappen in Zuid Suriname’. Het doel van dit project is het versterken van Inheemse gemeenschappen in het zuiden van Suriname. Het project moet ervoor zorgen dat de gemeenschappen hun leefomgeving kunnen beheren en beschermen. Ook moeten ze in staat worden geacht om door middel van deze samenwerking duurzame economische activiteiten te kunnen ontwikkelen en zijn zij als volwaardige partner in staat te participeren in besluitvormingsprocessen over beheersactiviteiten in het gebied. Ook Stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam (Sofna) participeert aan deze derde Twinningfaciliteit door middel van het ‘Cultureel Caleidoscoop’ project. De culturele diversiteit van de Surinaamse bevolking zal worden belicht. In dit kader wordt samengewerkt met het Amsterdam Museum.
RB