Op 27 februari 2019 werd een natuurgenezer door minister Antoine Elias van Volksgezondheid officieel erkend als traditionele geneesheer. “Wat heel vreemd overkomt, is dat hij de erkenning op eigen verzoek krijgt en de minister daarmee akkoord is gegaan”, zegt drs. Amar Ramadhin, arts van CuraMed Medical Centre. Ten eerste moeten we twee dingen van elkaar gescheiden houden. Traditionele geneeskunde is nu in opmars. We zien het wereldwijd. Zelfs de wereldorganisatie heeft een studie daarop gedaan, maar zij heeft ook een strategisch plan ontwikkeld hoe traditionele geneeskunde geïntegreerd kan worden in de gezondheidzorg. Of zij geeft de gezondheid richtlijnen in die landen. In elk land is de zorg van traditionele gezondheid aanwezig, en maken miljoenen mensen dagelijks gebruik van onder meer acupuncteurs, culturele genezers en zijn verschillende vormen. De vraag daarnaast is werkt het of niet? Mensen baseren hun kennis op wat ze van hun voorouders hebben geleerd en passen het ook toe. Daarnaast worden er ook weinig statistieken bijgehouden om te weten waarvoor de persoon behandeld wordt, zegt Ramadhin.
Op 8 november 2017 was er een conferentie gehouden in KKF door de organisatie het Amazon Conservation Team Suriname (ACTS), waarbij er gesproken werd over de binding tussen het westerse en traditionele medisch systeem. Daar moest een aanzet aangegeven worden tot het duurzaam ontwikkelen van de traditionele medische systemen in Suriname, constateert Ramadhin. “In Suriname wordt er veel gebruik gemaakt van traditionele genezing om mensen te genezen door onder meer de bonoeman, de loekoeman en de pandit. De WHO is bezig om de lidstaten aan te moedigen om nationaal beleid en regelgeving te maken op het gebied van traditionele geneeskunde. Het heeft te maken met de gezondheid van de mens. Er wordt aangenomen dat de minister dan een grondig onderzoek heeft gedaan. Zijn de documenten geldig? Is de organisatie die aangegeven werd een erkende organisatie? Het zou interessant zijn als de minister de kenbaarheid publiekelijk gaat bekendmaken”, zegt Ramadhin. Het gevaar is dat de minister een vrijbrief heeft gegeven om op een traditionele wijze te behandelen, en als een behandeling niet goed gaat, mag hij voor het gerecht gesleept worden door de patiënt, constateert Ramadhin.
De medische wereld werkt volgens het evidence based model, hetgeen wil zeggen dat op basis van wetenschappelijk onderzoek er protocollen worden gemaakt en die worden toegepast op het werk, waaronder diabetes of hypertensie. Kan er aangetoond worden welke organisatie, wat de protocollen zijn, op basis waarvan behandelingen toegepast worden en er medicaties worden ingenomen; hoe wordt er gewerkt? Dit zijn allemaal vragen die de arts bezighouden. “Laat er eerst een goed onderzoek gedaan worden hoe veilig en effectief de traditionele geneeskunde is en dan kan de overheid de erkenning hieraan geven”, zegt Ramadhin. Hij roept hierbij de samenleving op om heel voorzichtig hiermee om te gaan. “Het is mijn taak om de samenleving te beschermen tegen kwakzalverij”, zegt Ramadhin.