Mahinder Jogi: ‘Naturalisatie Van Trikt volksverlakkerij’
Robert-Gray van Trikt zal vandaag om 8.30 uur het roer overnemen als governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Na het ontslag van Glenn Gersie op 15 februari is Van Trikt per 1 maart officieel in deze functie benoemd en is hij intussen ook genaturaliseerd tot Surinamer. “Het is een schande wanneer je iemand tot Surinamer moet naturaliseren om die vervolgens tot minister of governor te maken”, zegt VHP-assembleelid Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. Volgens hem doet de regering aan volksverlakkerij door dezelfde Van Trikt eerst te benoemen tot regeringscommissaris bij de moederbank en toen geen moeite te hebben met zijn Nederlandse nationaliteit. Volgens Jogi moeten dezelfde eisen ook gesteld worden bij benoemingen in de raad van commissarissen en vooral de regeringscommissaris. Hoewel voor de VHP’er het duidelijk is dat deze nieuwe governor voor de vorm wordt aangesteld om het monetair financieren te vergemakkelijken, hoopt hij als burger en volksvertegenwoordiger dat Van Trikt erin zal slagen om de monetaire stabiliteit te bewaren, de monetaire reserves te vergroten en het werk onafhankelijk en gescheiden van de politiek te houden zoals een president van een centrale bank dat behoort te doen. “Alleen God kan ons en dit land helpen met Hoefdraad”, aldus Jogi.
`Ja en amen’
Voor Jogi is na de verklaring van Financiënminister Gillmore Hoefdraad in het parlement en het uitlekken van de correspondentie tussen de bewindsman en Gersie duidelijk dat Hoefdraad de overheid weer monetair door de CBvS wil laten financieren. Hij voorspelt dat deze hele situatie verder een negatieve impact zal hebben op het financieel gebeuren van het land. “Daarvoor moest hij een jaknikker daar hebben. Van Trikt lijkt mij ook op iemand van `ja en amen’ en hij gaat zich dan ook gedragen als verlengstuk van het ministerie van Financiën. Gersie en de stabiliteit tot 2010 hebben allemaal de prijs moeten betalen voor de arrogantie en autoritair gedrag van Hoefdraad. Alle deskundigen hebben al voorspeld dat er een koersexplosie op komst is. Met andere woorden: het gehele land zal zwaardere tijden tegemoet zien met deze Hoefdraad”, aldus de politicus.
Bankiersvereniging moet geen drogredenen zoeken
Jogi is ook niet onder de indruk van de recente verklaring van de Surinaamse Bankiersvereniging, omdat er duidelijk een schaarste is aan Amerikaanse dollars. Volgens de bankiersvereniging is door het tijdelijk wegvallen van de mogelijkheid om contante US-dollarbiljetten te importeren een tekort ontstaan. Hierdoor hebben banken reeds geruime tijd beperkingen ingevoerd over de opname van contante US-dollarbiljetten. De volksvertegenwoordiger vindt het ongehoord dat mensen niet per direct over hun eigen gestorte valuta kunnen beschikken en hoopt dat Van Trik na zijn aantreden werk hiervan zal maken. “De ene bank vraagt om op een ander moment terug te komen, terwijl de andere limieten hebben gesteld. Als het geld van de rekeninghouder is, dan moet die op elk moment over zijn geld kunnen beschikken”, benadrukt de VHP’er. Volgens de parlementariër moeten bankiers geen drogredenen zoeken, maar eerlijk zeggen dat het beleid van de regering ervoor gezorgd heeft dat de financiële markt is ontwricht en Suriname nu verder door het buitenland wordt geïsoleerd. Dit alles komt vanwege de lage compliance-standaarden welke gehanteerd worden in Suriname.
FR