De minister van Justitie en Politie heeft op 11 februari een onderhoud gehad met de bond bij de Korps Penitentiaire Ambtenaren. (KPA). Er zijn voor de KPA-leden geen tastbare resultaten uit het onderhoud gekomen, maar wel werkbare korte termijn afspraken gemaakt. Bij bevorderingen dienen penitentiaire ambtenaren een stap vooruit te gaan in salaris. Deze ambtenaren missen echter de tijdige bevorderingen, en zijn daarnaast gelijkgesteld aan ambtenaren in het algemeen.
Bij de loonronde die na de CLO onderhandelingen gerealiseerd werd in 2018, hebben deze ambtenaren ook wat van kunnen merken. De ambtenaren hebben echter volgens bondsvoorzitter Wilfred Gallant sinds de bevorderingen van 2016 een achterstand op hun uurlonen. “Sinds 2016 zijn de uurlonen niet aangepast naar de stand van de bevorderingen. De beschikkingen die bij de bevorderingen horen, zijn ook niet als zodanig verstrekt. Wij hebben de minister gevraagd om het daarheen te leiden dat deze zaken worden aangepast”, vertelt Wilfred Gallant.
Ook is met de minister concrete afspraken gemaakt over de bewapening van de KPA. De herstructurering van het korps is met de minister besproken. Er dient in dit kader aanpassing te komen aan de wetgeving. Hoger opleiden voor deze ambtenaren is van belang. Daarnaast moet de organisatiestructuur tot zijn recht komen. “Bepaalde posities kunnen nog niet ingevuld worden als gevolg van deze tekortkoming. Wij hebben een psychopatenasiel op beschikking. Er moet een aparte instelling hiervoor komen”, zegt Gallant. Afgesproken is dat vanaf eind maart tot uiterlijk juni 2019 de lonen en het organogram rond komen.
KPA is geïdentificeerd als een strategische constitutionele organisatie in Suriname. In de loop der tijd is deze groep echter in waardering en voorzieningen gelijkgesteld aan bureauambtenaren. “Het is tussen wal en schip gebleven in de afgelopen ruim 20 jaar. Dit, terwijl wij keer op keer aan opeenvolgende regeringen aangaven dat de constatering (over de strategische constitutionele organisatie) door hun is gedaan. Het is geen afgebakend spel. Je hebt een afspraak met regering Y, maar wanneer regering X aankomt, krijg je dit soort verwarringen. Dat is het gevaar van mandaat geven aan regeerders. Zij hebben de neiging om gewoon niet door te gaan met bepaalde projecten”, stelt Gallant.
De bondsvoorman benadrukt dat indien beleidmakers niet meer door willen gaan met de ingeslagen wegen van hun voorgangers, de zaken netjes afgehandeld moeten worden. Vaak worden afspraken die voorgangers hebben gemaakt met vakbonden niet geëvalueerd door nieuwe ministers. De nieuwe ministers accepteren voorgaande afspraken of niet of moeten zich te lang inwerken. “Je beschuldigt de ene regering. De andere die komt beschuldig je ook. Maar niemand die komt en zegt: ja ik ben de nieuwe regering, vertel, hoe ver ben je gekomen met mijn voorganger? Dat gebeurt vaak niet. Dat kan niet. Het lijkt op een bacovewinkel hier in het land. Dit is niet iets van één regering. Zij doen het allemaal”, stelt Gallant.
Kavish Ganesh