‘Gedragscode en reglement bij overlijden advocaten’
Advocaat Harish Monorath stelt zich weer kandidaat voor de verkiezing van deken bij de Surinaamse Orde van Advocaten. Deze verkiezingen worden op 23 maart 2019 gehouden. “Wij hebben een beleid uitgestippeld, waarin wij twee belangrijke pilaren van de Advocatenwet hebben geëxecuteerd. Dat is de beroepsopleiding Advocatuur en het Advocatentuchtcollege. De werking daarvan heeft op zich wat langer laten duren dan wij hadden verwacht, maar wij kijken wel tevreden terug. In de afgelopen periode heeft de raad heel wat voorbereidend werk gedaan, dat nu moet worden omgezet in reglementen. Dat is de reden waarom ik nu wil gaan voor een tweede termijn”, zegt Monorath, de huidige deken van de Sova, om een reactie gevraagd aan Dagblad Suriname. Met het afronden van deze reglementen zullen er randvoorwaarden worden geschept voor advocaten. Hieronder valt een kantoorreglement, een gedragscode voor advocaten en een reglement voor wat er gedaan moet worden bij het overlijden van een advocaat.
Niet voorzien in traject na overlijden advocaten
Een reglement met duidelijke regels over wat er gedaan moet worden na het overlijden van een advocaat is volgens Monorath zeer belangrijk. Hier moet verplicht in het eindreglement staan dat elke advocaat aan het begin van het jaar aangeeft welke advocatenkantoor zijn kantoor overneemt wanneer hij of zij plotseling komt te overlijden. “In de achterliggende periode zijn er meerdere advocaten overleden en er is niet voorzien hierin. Het gevolg is dat het kantoor dan behoort tot de nalatenschap van de weduwe, weduwnaar en kinderen. Maar de dossiers en de rechtszaken zijn van de burger zelf. Het gevolg is dat rechtszaken op de zitting worden afgeroepen en er niet in alle gevallen is voorzien in een opvolging, waardoor het overlijden van een advocaat kan resulteren in desastreuze gevolgen voor een cliënt, die per toeval niet vertegenwoordigd is op de terechtzitting”, aldus de deken.
Overstappen naar systeem van semipermanente deken
Monorath benadrukt dat er al voorbereidingen zijn gemaakt om over te stappen naar een systeem van een semipermanente deken. Dat is een deken die meerdere dagen in de week volledig alleen het werk van de deken van de Sova doet. “Dat betekent dat het kantoor hem of haar vrij moet maken voor enkele delen of dagdelen in de week, omdat de werkzaamheden ook groter worden. Dit komt omdat wij ons ook zijn gaan professionaliseren. Als je kijkt naar de afwikkeling van stukken en de snelheid waarmee er moet worden gewerkt. Ook het Hof van Justitie werkt nu veel sneller met correspondentie. Waar de correspondentie vroeger 3 tot 8 maanden duurde, proberen wij dat nu terug te brengen naar 3 tot 5 weken”, stelt de advocaat. Volgens hem is een achterstand van bijna 10 jaar weggewerkt.
Permanente secretaris nodig
In zijn tweede termijn wil Monorath overgaan tot het aantrekken van een permanente secretaris, een adjunct-secretaris. Deze adjunct-secretaris wordt in dienst genomen door de Surinaamse Orde van Advocaten en gaat niet mee met de raad wanneer om de 3 jaren verkiezingen worden gehouden. “Dit wordt in alle andere grote landen ook gedaan. Nu heb je om de 3 jaar een nieuwe secretaris en moet die steeds worden ingewerkt in alle correspondenties, stukken en archieven”, aldus Monorath.
Werken aan permanente locatie voor Sova
Eén van de speerpunten van Monorath is om over een permanente locatie te beschikken voor de Sova. Deze zaak heeft hij nu niet kunnen afronden, vanwege zijn status nu als scheidende deken. “Destijds hebben wij onder oud-minister Edward Belfort 2 ruimtes op de tweede etage van het ministerie van Justitie en Politie gehad. Naderhand voldeed de kantoorruimte van de Bufaz niet meer, waardoor wij onze ruimte bij Juspol hebben afgestaan aan Bufaz. De traditie wil dat het archief bij de deken op zijn kantoor blijft, doch vind ik dat geen goed argument, omdat de Sova over een eigen archief, administratie en bibliotheek moet beschikken. In de toekomst wil de orde ook spraakmakende vonnissen kunnen archiveren en beschikbaar stellen voor leden”, aldus de advocaat.
Formeel eerste termijn als deken
Volgens de bepalingen mag een deken niet meer dan 2 opeenvolgende termijnen deze functie bekleden. Monorath stelt dat hij niet 2 termijnen gezeten heeft als deken, aangezien hij in de periode 2013 tot en met 2014 waar heeft genomen voor wijlen Stanley Marica, die tussentijds moest aftreden wegens het behalen van de leeftijd van 65 jaar. In die periode heeft Marica een tussentijdse verkiezing uitgeschreven voor alleen een deken. Volgens de wet moet na elk termijn van 3 jaar een verkiezing worden gehouden voor een deken en de raad van bestuur. In december 2014 was de eerste verkiezing van Monorath als deken bij de Sova en hij werd bij enkele kandidaatstelling bij acclamatie gekozen. Vandaar dat hij weer voor de tweede keer nu een gooi zal doen naar de functie van deken.
Tuchtcollege behandelt klacht tegen Monorath op 8 maart
Ondertussen heeft advocaat Gerold Sewcharan hulp van het Advocatentuchtcollege ingeroepen tegen Monorath. Sewcharan vindt dat Monorath een lastercampagne tegen hem is begonnen, terwijl de organisatie ook stuurloos zit omdat de zittingstermijn van dit bestuur zou zijn verstreken in december 2017. De krant verneemt dat deze klacht om 8 maart omstreeks 9.00 uur dient bij de tuchtrechter. Sewcharan zei zondag in het radioprogramma Welingelichte Kringen dat hij geen kandidaat wordt, maar zijn collega Benito Pick. De kandidaatstelling voor een nieuwe raad van bestuur en deken sluit op 8 maart. De kandidatenlijsten moeten ingediend worden bij de verkiezingscommissie, onder leiding van John Moerahoe.
FR