Geriatrie niet langer een roepende in de woestijn

Kristine Luckham
Kristine Luckham
Voor de geriatrie in Suriname, dit is gespecialiseerde zorg voor ouderen, beschikt ons land over 5 gediplomeerde verpleegkundigen. Het EFS College (Covab) leverde onlangs deze zorgspecialisten af. Geriatrieverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in het omgaan met senioren burgers. De juiste benaderingswijze toepassen in de omgang met personen, die lijden aan dementie, is een voorbeeld. “Deze opleiding is een unicum, omdat de zorg voor ouderen nu op een hoger niveau kan worden gegeven”, zei Sherina A Loy, hoofd PR & Marketing, namens Covab eerder aan Dagblad Suriname.
De enige geriater van Suriname, Kristine Luckham, die ook een deel van de colleges heeft verzorgd tijdens de opleiding tot geriatrische verpleegkundige, is zeer te spreken over deze ontwikkeling. Het medisch gedeelte van de opleiding ‘Geriatrie’ in Suriname heeft Luckham verzorgd. “Misschien beseffen wij niet eens hoe fantastisch deze opleiding is”, zegt Luckham enthousiast. “Oudere mensen worden in Suriname over het algemeen niet serieus genomen. De ouderen worden als minder belangrijk of als minder prioriteit gezien. Jongeren zijn de toekomst, maar de ouderen hebben heel veel voor ons gedaan. Ik vind het daarom niet eerlijk om de ouderen aan de kant te schuiven”, verklaart Luckham.
Uniek
Het feit dat Covab het inziet dat de ouderen specifieke aandacht nodig hebben, maar ook bereid is om er werk van te maken, geeft moed om door te gaan. Het leek alsof Geriatrie een roepende in de woestijn was. Niet alleen in Suriname moeten we hier trots op zijn, ook in het Caribisch gebied is Suriname met deze opleiding uniek. Er zijn wel geriaters, maar geen geriatrische verpleegkundigen. Hiermee is Suriname trendsetter. Niet alleen is het prachtig dat de verpleegkundigen er zijn, maar het signaal dat ermee wordt afgegeven, dat de ouderen belangrijk genoeg zijn om hun eigen verpleegkundigen te hebben, is voor Luckham veelzeggend.
Gespecialiseerd
Door de opleiding van Covab heb je naast de algemeen verpleegkundigen nu dus ook de gespecialiseerde verpleegkundigen. De A-verpleegkundigen hebben zich verder gespecialiseerd. De opleiding leert hoe ze met de ouderen moeten omgaan, bijvoorbeeld wanneer ouderen hulp weigeren, leren de gespecialiseerde verpleegkundigen methoden en technieken om toch het doel te bereiken. Men leert de juiste benadering om mensen, die niet in bad willen, zover te krijgen. Luckham geeft ook een ander voorbeeld, zoals wanneer medicijnen geweigerd worden om in te nemen. Het toedienen van medicijnen gaat gepaard met een speciale aanpak binnen de geriatrie, vertelt Luckham. “Dit kunnen onze geriatrische verpleegkundigen dan ook heel erg goed”, benadrukt de geriater.
Geriatrische verpleegkundigen voor elk ziekenhuis
Met de eerste 5 afgestudeerde geriatrische verpleegkundigen is Suriname er nog niet. Luckham stelt dat elk ziekenhuis, voor elke afdeling, met uitzondering van de kinderafdeling, over een geriatrische verpleegkundige zou moeten beschikken. Het werken met ouderen is niet eenvoudig. “Echter, als je de juiste tools en kennis hebt, is verzorging van ouderen niet moeilijk en kan je het verschil maken in de verzorging van onze ouderen”, aldus Luckham.
RB

error: Kopiëren mag niet!