Bushouders ontstemd over vertraging restitutie rij- en voertuigenbelasting

Frontfoto1Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Surinaamse Bushoudersorganisatie (SBO), is zeer ontstemd over de nalatigheid vanuit de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). Alhoewel John Mahadewsing, voorzitter van PLO, tijdens zijn drukbezochte algemene ledenvergadering op 26 februari de geruststelling gaf dat de particuliere bushouders vanaf maandag over de restitutie van de rij- en voertuigenbelasting kunnen beschikken, blijkt dat er vertraging is opgetreden. “Op die vergadering had Mahadewsing geschreeuwd dat de bushouders vanaf maandag hun geld kunnen ontvangen. En nu we eenmaal hier zijn, is de deur van het PLO-kantoor op slot! Er is niet gemeld waarom het kantoor gesloten is. Hoe kunnen we het PLO-bestuur nog vertrouwen?”, luiden de woorden van Sahadew-Lall in gesprek met Dagblad Suriname.
De bushouders, die overigens gehoor hebben gegeven aan de oproep van PLO om de belasting te voldoen, zijn zeer verhit met de opstelling van PLO. Volgens Sahadew-Lall is deze werkwijze vanuit PLO het motief geweest om SBO op te richten. “PLO zegt iets maar doet uiteindelijk wat anders en dat is al jaren het geval.” De groep die maandag naar het kantoor was getogen, heeft ter plekke het bestuur van PLO telefonisch om rekenschap gevraagd. Sahadew-Lall beweert dat het PLO-bestuur tijdens dat gesprek alleen aangegeven heeft dat de restitutie vanaf donderdag zal plaatsvinden. “PLO had geen verklaring waarom de betaling niet op maandag kon beginnen.”
De restitutie is naar zeggen van Sahadew-Lall geen schriftelijke afspraak, waardoor de teruggave van de kosten voor de rij- en voertuigenbelasting niet vanzelfsprekend is. Tijdens de alv deelde Mahadewsing mee dat de overheid de overmaking van SRD 1.2 miljoen, betreffende de restitutie reeds voldaan heeft. “Wij zijn beetgenomen door het bestuur van PLO!” Indien van de week de restitutie niet van de grond komt, zal SBO een lamlegging van het particulier vervoer aankondigen.
PLO: Vertraging komt door gebrek aan chequeboekjes
John Biffe, ondervoorzitter van de PLO, onderkent dat er wat stagnatie is ontstaan in de restitutie van de rij- en voertuigenbelasting. Echter verbaast het hem dat de bushouders melding hebben gemaakt dat er daarover niet eens gecommuniceerd is. “We hebben de bushouders al doorgegeven dat we donderdag pas kunnen beginnen met de uitbetaling, want we hebben nog geen chequeboekjes ontvangen van de bank. We betalen uitsluitend middels een cheque op naam”, verduidelijkt Biffe in gesprek met Dagblad Suriname. Hij is zich ervan bewust dat de bushouders de verwachting hadden om vanaf maandag over de SRD 875 (per bus) aan restitutie te beschikken. “Maar ik heb delen van de bushouders de hele week meegedeeld over de vertraging.”
Een bushouder die teleurgesteld was over het oponthoud, liet weten dat PLO hierover geen berichten geplaatst heeft in hun eigen whatsapp kring. Biffe garandeert echter dat de restitutie, zonder aftrek van de brandstofcompensatie, van de week op gang komt. “We hadden gedacht dat we de chequeboekjes op tijd zouden krijgen, maar dat is niet gebeurd. Bij de recente uitbetaling van het resterend deel van het tweede kwartaal van 2018 zijn al de chequeboekjes gebruikt”, aldus Biffe. Om over de restitutie te beschikken, moeten de bushouders hun kwitantie van de rij- en voertuigenbelasting en een geldige kopie van de trajectvergunning overleggen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!