De dieren en planten die in het wild leven, hebben een intrinsieke waarde en dragen bij tot de ecologische, genetische, sociale, economische, wetenschappelijke, educatieve, culturele, recreatieve en esthetische aspecten van het menselijk welzijn en duurzame ontwikkeling. De ‘Werelddag van de wilde dieren en planten’ (3 maart) was een gelegenheid om de vele mooie en gevarieerde vormen van wilde flora en fauna te vieren en om het bewustzijn te vergroten van de vele voordelen die het behoud biedt aan mensen. Tegelijkertijd herinnert de dag ons eraan dat het noodzakelijk is om de strijd tegen de ‘criminaliteit’ in de natuur, die verstrekkende economische, ecologische en sociale gevolgen hebben, aan te pakken.
Sustainable Development Goal # 14 (SDG) heeft tot doel de oceanen, zeeën en mariene rijkdommen te behouden en duurzaam te gebruiken voor de ontwikkeling. Het thema van Werelddag van de wilde dieren en planten 2019 was ‘Life below water: for people and planet’, dat nauw aansluit bij dit doel, met een specifieke focus op behoud en duurzaam gebruik van zeedieren.
Suriname telde tegen eind 2017 in totaal 1.985 beschreven diersoorten. Volgens de lijst van de International Union for Conservation of Nature heeft Suriname geen uitgestorven dieren en ook geen uitgestorven soorten in het wild, maar zijn er wel ernstig bedreigde dieren in het land. Het blijkt dat vooral vissen het overgrote deel van de bedreigde diersoorten zijn in Suriname. Waar in 2013 er 26 soorten bedreigd waren, bleek dit getal in 2017 te zijn gestegen naar 32 soorten. In totaal waren in 2017 zeker 57 diersoorten bedreigd.
De oceaan bevat bijna 200.000 geïdentificeerde soorten, maar de werkelijke aantallen kunnen in de miljoenen zijn. Meer dan 3 miljard mensen zijn afhankelijk van biodiversiteit op zee en het kustgebied voor hun levensonderhoud. Het mariene wildleven heeft de menselijke beschaving en ontwikkeling al millennialang ondersteund, van voedsel tot materiaal voor handwerk en constructie. Het heeft ons leven ook op verschillende manieren cultureel, spiritueel en recreatief verrijkt.
Gezien de verschillende negatieve effecten richt de Sustainable Development Goal # 15 (SDG) zich op het stoppen van verlies van biodiversiteit. Suriname staat bekend als een land met een diverse biodiversiteit. De Nationale Herbarium Collectie van Suriname bestaat uit 7.906 beschreven plantensoorten. Het werkelijke aantal zal meer zijn. Van de 6.044 soorten, waarvan we zeker weten om welke soort het gaat, komen 215 soorten niet voor in de checklist van de Guyana’s. Dat wil zeggen dat die mogelijk geïntroduceerd zijn en van oorsprong niet van Suriname/Guyana’s zijn. Verder is van 291 soorten de oorsprong niet te achterhalen. Het is best mogelijk dat deze van oorsprong in de Guyana’s voorkomen, maar niet eerder geregistreerd zijn. The top 3 grootste plantfamilies voor Suriname (en de Guyana’s) zijn de Fabaceae, Orchidaceae en Rubiaceae. Voor de grootste plantenfamilie, de Fabaceae, zijn 38 nieuwe soorten geregistreerd. In 2017 kwamen er circa 187 mossoorten, 530 varensoorten en 5,327 zaadplanten voor in Suriname. Suriname telt hiernaast ook meer dan 400 soorten bomen.
Kavish Ganesh