De Zorgraad constateert dat er anno 2019 geen sprake meer is van het product basiszorgverzekering. De Wet Nationale Basiszorgverzekering, welke op 9 september 2014 geïmplementeerd werd, is ondertussen een eigen leven aan het leiden in de praktijk. Dit kwam tot uiting tijdens de openbare vergadering van Zorgraad op 1 maart in de conferentiezaal van het eigen pand aan de Tokailaan (Paramaribo). Alhoewel een ieder zo een vergadering mag bijwonen, is er heel weinig belangstelling getoond vanuit de samenleving. “Als we kijken naar de huidige situatie kunnen we vaststellen dat er in principe geen product ‘basiszorgverzekering’ meer is. De verzekeringsmaatschappijen hebben hun premies verhoogd.
Enkele van de zorgtarieven zijn ook verhoogd. Daarnaast is er een wijziging aangebracht in het pakket; het Staatsziekenfonds (SZF) heeft de vergoeding die hij uitkeert voor MRI-scans verlaagd en voor medicamenten op recept moet steeds vaker betaald worden”, stelde Ashween Achaibersing, lid van de Zorgraad, aan de kaak.
Hij voerde aan dat de Zorgraad een integrale aanpak van de zorg had voorbereid, welke door de raad van ministers (RvM) ook was goedgekeurd. Echter is dit uiteindelijk van de tafel geveegd door president Desi Bouterse. “Dit heeft vergaande gevolgen gehad voor de zorg. We hebben gesprekken gevoerd met de verzekeraars/zorgverleners om te kijken hoe uit deze situatie te geraken. Helaas zijn er daaruit geen definitieve uitkomsten voortgevloeid.” Naar zeggen van Achaibersing is vooral het verkrijgen van medicijnen op recept een heet hangijzer. Ondanks dat verzekerden maandelijks hun premie betalen, moeten zij apart neertellen voor de voorgeschreven medicamenten. “Er zijn nog veel meer issues. Uiteindelijk komt het erop neer dat de burgers hiervan de dupe worden”, aldus Achaibersing.
KSR