Wie beschermt de consumenten tegen de EBS?

Elektrische apparaten hebben afhankelijk van de kwaliteit een bepaalde levensduur. Wanneer deugdelijke apparaten binnen korte tijdsbestek door een slechte stroomtoevoer defect raken, kan de N.V EBS daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Nadat de oorzaak van de schade door de N.V EBS is onderzocht, luidt de beoordeling in de meeste gevallen als volgt: “de oorzaak van de schade lag buiten de invloedsfeer van de N.V.EBS, waardoor we uw claim helaas moeten afwijzen”. Het maakt dan niet uit of de schade door grove schuld aan de zijde van de EBS is veroorzaakt. De EBS is haast nooit aansprakelijk voor de schade.
Hoe eerlijk en onafhankelijk geschiedt de beoordeling als de veroorzaker zelf de schade onderzoekt? De consument staat machteloos tegenover de monopolist. Wanneer de schadeclaim wordt afgewezen zijn er twee mogelijkheden: 1 Zelf voor de schade opdraaien. 2 Een rechtszaak aanspannen tegen de EBS.
Aangezien we in Suriname jammer genoeg geen snelrecht hebben, is een civiele rechtszaak aanspannen tegen de EBS een gebed zonder einde. De “Wet Energie Autoriteit Suriname” waar beslechting van geschillen tussen de EBS en de afnemer/verbruiker mogelijk moet zijn, schijnt een papieren tijger te zijn. Deze wet is na 4 jaren nog steeds niet operationeel. Het stelselmatig afwijzen van schadeclaims heeft als resultaat dat consumenten ontmoedigd raken om te claimen bij de EBS. Consumenten worden door deze slinkse strategie van de EBS buiten hun schuld in enorme kosten gejaagd. Aanschaf van elektronisch apparatuur is niet alleen een kostbare zaak, het kost het land ook enorm veel aan deviezen.
Door technici van de EBS wordt beweerd dat stroomuitval geen vernietigend effect op deugdelijke apparaten zou moeten hebben. Opmerkelijk dat de EBS de consumenten adviseert voorzorgsmaatregelen te treffen zoals het aanschaffen van een stroomregulator. De consument heeft het meestal niet door wanneer de EBS een ongebruikelijke spanningswaarde levert. Over het algemeen denkt men dat alleen stroomuitval schade kan veroorzaken aan apparatuur. Met uitzondering van blikseminslag, is een ongebruikelijke spanningswaarde de oorzaak van schade. De door de EBS geleverde elektrische energie behoort betrouwbaar te zijn en te voldoen aan de door de International Electrical Commission (IEC) genormaliseerde spanningen voor 60 Hz.
Bij schade beroept de EBS zich op artikel 19 van de Aansluitvoorwaarden, maar is daarover totaal niet transparant. Bij navraag blijkt dat maar weinig consumenten over de Aansluitvoorwaarden beschikken. Alle afnemers/verbruikers van electriciteit behoren over de Aansluitvoorwaarden te beschikken. Het achterhouden van informatie past niet binnen een transparant beleid.
De Energie Bedrijven Suriname “Uw betrouwbare ontwikkelingspartner.”
D. Haakmat

error: Kopiëren mag niet!