Uw auto is een nationale melkkoe

Firma leugen, list en bedrog

“Met 28 stemmen vóór en negen tegen heeft De Nationale Assemblée (DNA) op dinsdag 28 augustus 2018 goedkeuring verleend aan de ontwerpwet houdende regels met betrekking tot de heffing van een rij- en voertuigenbelasting.” Daarin is nadrukkelijk vermeld : “de ontwerpwet houdende regels met betrekking tot de heffing van een rij- en voertuigenbelasting.” Zulks alsof er nooit eerder in Suriname rij- en voertuigenbelasting oftewel motorrijtuigenbelasting is geheven; alsof het gaat om een nieuwe belastingsoort. “Vicepresident (vp) Ashwin Adhin heeft in De Nationale Assemblee bevestigd dat de motorrijtuigenbelasting opnieuw zal worden ingevoerd. De inkomsten voor de staatskas worden verhoogd en zullen aangewend worden voor de publieke dienstverlening en kapitaalinvesteringen in onder andere verkeersinfrastructuur en het wegennet.”
Dat: “de motorrijtuigenbelasting opnieuw zal worden ingevoerd.” Wil dus zeggen dat de motorrijtuigenbelasting heringevoerd zal worden.
Dus “de ontwerpwet houdende regels met betrekking tot de heffing van een rij- en voertuigenbelasting” is misleiding en bedrog en dient te luiden “de ontwerpwet houdende regels met betrekking tot de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting.”
Dubbele motorrijtuigenbelasting
De Front-regering had in 2000 de government take ingevoerd en de motorrijtuigenbelasting afgeschaft, omdat in de government take de motorrijtuigenbelasting is geïncorporeerd, ingecalculeerd.
Een voorbeeld. De regering wilde per 1 januari 2018 17,5% BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) invoeren en de 8% OB (Omzetbelasting) afschaffen. In de BTW is de Omzetbelasting geïncorporeerd, ingecalculeerd. Stel een moment voor dat de BTW wordt ingevoerd, kan een regering na tien jaar komen met “de ontwerpwet houdende regels met betrekking tot de heffing van een omzetbelasting”?
Nog een voorbeeld. Een bedrijf heeft werkzaamheden voor u verricht en stuurt u een nota te betalen SRD 1.000,=, inclusief 8% omzetbelasting. Na enkele weken stuurt het bedrijf in kwestie voor u een aparte nota te betalen SRD 80,= omzetbelasting. Gaat u die SRD 80,= betalen? Nee, u gaat het niet betalen, u gaat zeggen of denken dat het een boevenstreek is.
Geachte lezers, in het in te vullen aangiftebiljet Inkomstenbelasting staat bij punt 10 het volgende vermeld, ik citeer.
“NB. Indien u in het buitenland belast inkomen geniet, kunt u zich voor een eventuele vrijstelling ter voorkoming van dubbele belasting wenden tot de Inspecteur der Directe Belasting.”
De overheid laat ons twee keer – direct en indirect – betalen voor hetzelfde ding. Tot wie moeten we ons wenden ter voorkoming van het betalen van dubbele motorrijtuigenbelasting? De weg naar de groene tafel bewandelen, de overheid voor de rechter slepen.
“Voor John Nasibdar, voorzitter van Nieuw Suriname (NS), is de door de regering ingestelde wegenbelasting de grootste domper van 2018. “We worden niet één keer, maar tweemaal gestraft voor hetzelfde ding”, stelt hij.”
Graaien in de portemonnee
Een derde punt is: mag de overheid tij en ontij graaien in de portemonnee van haar burgers? Zulks al dan niet met de medewerking van het parlement?
Overigens is de actie van de politieke partij “STREI!” om een collectieve rechtszaak aan te spannen tegen de overheid inzake de afgekondigde rij- en voertuigenbelasting, zeer prijzenswaardig.
Ahmad Jhawnie

error: Kopiëren mag niet!