Kassière in beklaagdenbank

Fauzia S. stond als gedaagde in de beklaagdenbank waarin zij tekst en uitleg moest geven over verdwenen sommen geld uit de kas van haar voormalige werkgever. De verdachte die als kassière werkte in een café van een handelszaak in de binnenstad vertelde aan de rechter dat zij inderdaad over gelden beschikte, echter had ze deze van de klanten in de vorm van tipgeld ontvangen. Kassagelden en tipgelden zijn apart en de kassière gaf aan dat zij haar ontvangen tipgelden onder haar toetsenbord plaatste waarna zij het op een later moment nam. Volgens Fauzia S. zijn er nooit kastekorten genoteerd.
Retourneren
Een ander geval is wanneer klanten een bestelling doen, en deze bestelling willen wijzigen in een ander product. Dan moet het eerder aangeslagen product geretourneerd worden. Volgens rechter Praag heeft het bedrijf gesteld dat dit retourneren heel veel voorkwam tijdens de diensten van Fauzia en bij de overige collega’s niet. Fauzia stelde op de zitting dat dit niet klopt aangezien ook de overige collega’s retourbonnen aanmaken. De rechter wilde ook weten waarom klanten hun tipgelden in de daarvoor bestemde tipbox plaatsen. Fauzia stelde dat het kan voorkomen dat klanten de tips speciaal aan een persoon willen geven.
Officier van justitie Van Dijk wilde weten hoe vaak men tipgeld moet krijgen om een bedrag van SRD 600 bij elkaar te krijgen, aangezien de verdachte sprak over bedragen van 20, 30 en SRD 50 aan tips. Op camerabeelden van 17 oktober 2018 is te zien dat grotere bedragen door de verdachte uit de kassa worden gehaald. “Op camera is te zien dat u op die dag achtereenvolgend briefjes van 100 nam”, zei de officier. Van Dijk vindt dit vreemd omdat het niet tijdens feestdagen was en andere collega’s hebben aan gegeven dat hun gemiddelde tips SRD 5 en SRD 10 bedragen. “U verdient meer aan tips dan aan uw salaris”, stelde Van Dijk vast.
De kassière gaf hierop, na lang nadenken, als reactie dat op de bewuste 17 oktober er werd gewerkt aan de voorbereidingen van Chinees Nieuwjaar en een bedrijfsuitstapje. Hiervoor werd geld uit een zak gehaald. Deze verklaring was voor rechter Praag reden om de videobeelden opnieuw te bekijken.
Het bedrijf stelt voor iets meer dan SRD 75.000 te zijn benadeeld. Voor de verdachte is dat een raadsel aangezien zij heeft aangegeven niet te weten hoe dat komt. De advocaat van de verdachte wilde weten wanneer de tekorten werden gemeld. Fauzia zei daarop dat dit de volgende dag werd gemeld.
Over het tipgeld had rechter Praag ook de vraag hoe het precies zat met het tipgeld van de niet afgeronde bedragen. “Want hoe bewaar je steeds de niet afgeronde bedragen zoals bijvoorbeeld 8.75, 10.15, 25.35 om vervolgens alleen maar afgeronde bedragen op te nemen. De bedragen zijn dan plotseling afgerond, u moet wel een goed onthoudingsvermogen hebben”, zei de rechter. Het requisitoir in deze zaak is uitgesteld.
RB

error: Kopiëren mag niet!