Oppositie vraagt spoedvergadering over monetair beleid
De assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP), Marinus Bee (Abop), Patricia Etnel (NPS), Paul Somohardjo (PL) en Carl Breeveld (DOE) hebben een spoedassembleevergadering aangevraagd met als onderwerp ‘Het te voeren monetair beleid om te geraken tot een stabiele economie’. Heet hangijzer is het uitblijven van de beloofde correspondentie tussen Financiënminister Gillmore Hoefdraad en de ontslagen Centrale Bank-governor Glenn Gersie, de argumenten voor het ontslag van Gersie en de geluiden over eenzijdige opzegging van de intentieverklaring uit april 2016, waarin een punt werd gezet achter monetaire financiering. Deze MoU kwam toen op advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Voor ons is zeer onduidelijk welke richting wij opgaan met het monetair beleid. Nu blijkt ook dat het Internationaal Monetair Fonds in de maling is genomen”, zegt Gajadien om een reactie gevraagd aan Dagblad Suriname. Hij eist dat president Desi Bouterse als regeringsleider verantwoording komt afleggen in ’s landsvergaderzaal, aangezien Suriname zowel nationaal als internationaal te schande is gezet. De VHP’er neemt daarom geen genoegen met pionnen ‘die alleen maar feiten komen verdraaien’. “Er is al moedwillig in het parlement gelogen en er moeten consequenties daaraan worden verbonden”, aldus de politicus.
MoU zou van kracht blijven tot wijziging Bankwet 1956
Gajadien, lid van de vaste parlementaire commissie Financiën, voert aan dat er tot nu toe een pad was uitgezet in de verschillende jaarredes en overeenkomsten met het IMF, met de bedoeling om uiteindelijk de Bankwet van 1956 te wijzigen. Aangehaald wordt dat in de intentieverklaring over beëindigen van de monetaire financiering staat dat dit van kracht zou blijven totdat deze Bankwet is gewijzigd, waarbij de mogelijkheid van monetaire financiering aan de Staat wordt beëindigd. “Onze munteenheid is in de afgelopen jaren zwaar in waarde teruggevallen vanwege het steeds blijven grijpen naar monetaire financiering, terwijl daartegenover geen productie was. Jammer dat deze regering niet uit die lessen wil leren, maar juist zichzelf weer als een ezel aan dezelfde steen wil stoten door precies als 2014 en 2015 de SRD in de samenleving te pompen en vervolgens te interveniëren op de valutamarkt om de wisselkoers zogenaamd kunstmatig op peil te houden”, aldus de politicus.
Centrale Bank heeft twee weken geen weekbalans gepubliceerd
Wat de parlementariër nog meer zorgen baart, is het feit dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geen weekbalans heeft gepubliceerd op 15 en 22 februari. De laatste is van 8 februari, zeven dagen voor het officiële vertrek van Gersie bij de moederbank. “Dit is nog erger. De transparantie bij de Centrale Bank is zoek. Hierdoor kunnen wij niet nagaan of de regering ertoe over is gegaan om voorschotten op te nemen en men bezig is monetair te financieren. Men gaat weer richting de praktijken van 2014 en 2015 door doelbewust de juiste informatie te weerhouden”, stelt de VHP’er. In de weekbalans wordt ook gepubliceerd hoe groot de monetaire reserve is en hoeveel bankbiljetten in omloop zijn. De politicus is ook bezorgd over de ontheffing van het managementteam van de CBvS.
Koers onder druk
Volgens de parlementariër is de druk op de wisselkoers de laatste dagen toegenomen. “Het is de burger die daarvan zwaar de dupe zal worden”, stelt hij. Uit oriëntatie van de krant bij verschillende cambio’s blijkt dat een Amerikaanse dollar te vinden is tussen de SRD 8 en SRD 8,05. Daarnaast blijkt dat bankinstellingen ook beperkingen opleggen aan personen, die geld wensen te lichten uit hun valutarekeningen.
FR