Bijna 10.000 bezwaarschriften tegen rij- en voertuigenbelasting

1Bijna 10.000 bezwaarschriften tegen rij- en voertuigenbelasting2
1Bijna 10.000 bezwaarschriften tegen rij- en voertuigenbelasting1‘Men is met willekeur bezig’

Anand Biharie, econoom, raadsman en voorzitter van de Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS), neemt het de regering kwalijk dat particuliere bushouders middels een vreemde constructie gesubsidieerd zullen worden voor wat betreft de rij- en voertuigenbelasting. Hij vindt dat de regering tegen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, met name het verbod van détournement de pouvoir, handelt door de wet te vertrappen en willekeur in het regeringsbeleid uit te voeren. “Belasting moet gelden voor iedere burger. Als je nu daarin een onderscheid gaat aanbrengen, dan ben je met willekeur bezig. Hierdoor ontstaat weer het gevoel van onrechtvaardigheid bij burgers”, zegt Biharie aan Dagblad Suriname. De Wet Rij – en Voertuigenbelasting regelt een algemene belasting die geldt voor een ieder die gebruik maakt van een voertuig en hierdoor de wegen belast. De econoom is erin geslaagd om een spoed kort geding in te stellen tegen de Staat Suriname waarin gevraagd wordt om de rechtswerking van deze wet op te schorten. De zaak wordt vandaag om 8.30 uur in behandeling genomen. “Wij hebben gevraagd om de rechtswerking van die wet op te schorten voor iedereen. Wij maken geen uitzonderingen”, benadrukt de CPAS-voorzitter.
Bezwaarschriften
Hoewel uiterlijk 28 februari elke voertuighouder de belasting moet hebben betaald, adviseert Biharie burgers om deze belasting niet te betalen, maar in de plaats juist een bezwaarschrift in te vullen, ondertekenen en in te dienen bij de Belastingdienst. Deze bezwaarschriften konden via de facebookpagina van de CPAS worden gedownload en moesten vóór woensdagavond 19.00 uur zijn ingediend. Biharie meldde woensdagmiddag dat bijna 10.000 mensen bezwaarschriften hebben gedeponeerd. Geadviseerd is om ook een kopie van dit ingediende bezwaarschrift te maken en dit bij zich te houden voor eventuele wegcontroles door de politie.
Bushouders vallen niet onder vrijgestelde groepen artikel 6 wet
Zodra de particuliere bushouders de belasting voldaan hebben, mogen ze zich met hun kwitantie en geldige trajectvergunning aanmelden op het kantoor van de Particulire Lijnbushoudersorganisatie (PLO) om dit bedrag terug te ontvangen. De overheid heeft hiervoor al op 26 februari ongeveer SRD 1,2 miljoen overgemaakt op de rekening van de PLO. Biharie fronst zijn wenkbrauwen en stelt dat het om een leugen gaat. “Is dat allemaal waar? Weten zij precies welke bussen er zijn, welke gewichten zij hebben en welk belastingbedrag daarmee gepaard gaat? Het is een leugen. Dezelfde bushouder heeft een bus, maar heeft ook een personenauto. Daarvoor krijgt hij geen restitutie”, stelt hij. Artikel 6 van de wet geeft duidelijk de groepen aan die vrijgesteld worden van deze belasting. Hieronder vallen ambulancevoertuigen, voertuigen speciaal ontworpen voor personen met lichaamsgebreken, voertuigen voor ambassadepersoneel en voertuigen die behoren tot de staat.
President laat brief CPAS onbeantwoord
Ondertussen vertelt Biharie dat president Desi Bouterse niet gereageerd heeft op de brief die de CPAS op 26 februari naar hem heeft toegestuurd. Om enige vertragingen in de rechtszaak te vermijden, had Biharie een brief gericht met een verzoek conform de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, waardoor de president mede gegrond op de maatschappelijke beroering en onbehagen van de burgers van Suriname de rechtswerking van Wet Rij- en Voertuigenbelasting ook kon opschorten totdat in rechte een onherroepelijk besluit zal komen vast te staan. Gevraagd wordt om deze mededeling via het Nationaal Informatie Instituut aan burgers kenbaar te maken. In de brief wordt ook verwezen naar het sociaal contract dat de president in 2010 met het volk heeft gesloten. In de brief verwijst Biharie naar het feit dat deze wet strijdig is met het zorgvuldigheidsbeginsel, vertrouwensbeginsel, evenredigheidsbeginsel en détournement de pouvoir. Bij détournement de pouvoir, wordt aangehaald dat het de primaire taak van de Staat is te zorgen voor een adequate bestaanszekerheid van de burgers van Suriname.
FR

error: Kopiëren mag niet!