Rachied Doekhie: ‘8 decemberstrafproces heeft politieke smaak’

Het was gisteren precies 39 jaar dat militairen onder leiding van Desi Bouterse, nu president, middels een staatsgreep de macht van het land op 25 februari 1980 overnamen. De president heeft bij deze herdenking afgelopen weekend geconstateerd dat er nog veel werk te doen is. Volgens NDP-parlementariër Rachied Doekhie is deze ‘Dag van Bevrijding en Vernieuwing’ niet meer weg te denken in het land. Doekhie is echter niet ‘naïef’ en is zich ervan ook bewust dat Bouterse als leider van ‘de revolutie’ nu een celstraf van 20 jaar onvoorwaardelijk riskeert in het 8 decemberstrafproces. In de nacht van 8 op 9 december 1982 zijn 15 tegenstanders van het militair regime gefolterd en gemoord in het Fort Zeelandia. De Krijgsraad moet dit jaar nog een uitspraak doen in deze zaak. De NDP-parlementariër blijft erbij dat deze strafzaak een politieke smaak heeft. “Laten wij de rechter even rustig de kans geven om haar beslissing te nemen en dan zien wij verder. We zijn in ieder geval niet naïef. Alle pionnen worden op het bord gezet en je kijkt naar de mogelijkheden”, aldus de politicus tegenover Dagblad Suriname. Eerder heeft Bouterse ook gesteld de uitspraak van de rechter af te wachten alvorens verdere stappen vanuit zijn zijde kenbaar te maken.
‘Je kunt niet binnen 39 jaar van een land een walhalla maken’
Het is deze dag die aan de basis is geweest voor de Nationale Democratische Partij (NDP), van wie de voorzitter nu 2 termijnen president is. “Het lukt niet 100% en het kan natuurlijk beter. Maar je kunt niet zeggen dat je binnen 39 jaar van een land een walhalla maakt”, zegt de parlementariër. Vooral voor het district Nickerie zou er volgens Doekhie veel ontwikkeling zijn gekomen in deze revo-periode. “In Nickerie hadden wij daarvoor in de uithoeken geen licht en water, geen geweldige scholen, geen brug over Henar en geen goede wegen. De revolutie heeft daarin verandering gebracht. Van daaruit is de partij ontsproten en wij gaan verder. Deze partij heeft na 39 jaar regeermacht. En wij timmeren nu aardig aan de weg.”
‘De revolutie heeft Surinamers bij elkaar gebracht’
De kritiek vanuit oppositionele politieke partijen op deze nationale vrije dag is dit jaar wederom niet uitgebleven. In een persbericht stelt de NPS dat deze dag herinnert aan de ondermijning van de democratie, die moeizaam na de onafhankelijkheid in 1975 in gang was gezet. De VHP vindt dat lering getrokken moet worden uit deze donkere periode. Ook Abop-parlementariër Marinus Bee stelde eerder tegenover de krant dat deze dag voor velen meer als een dag van rouw wordt gezien. Doekhie vindt dat al jaren de militaire periode politiek wordt aangegrepen om kritiek op de paarse partij en diens voorzitter te uiten. Hij vindt deze politici hypocriet, aangezien zij aan de andere kant toch gebruik maken van zaken die tijdens NDP-periodes zijn neergezet. “Het is de taak van deze mensen om alles te bagatelliseren. De Wijdenboschbrug over de Surinamerivier is niet goed, maar ze rijden zelf de hele dag erover. Laat men teruggaan naar de malaise van de jaren 1974 en 1975. Deze zelfde NPS en VHP zijn toen op de vuist gegaan en hebben mekaar kapot geslagen. Het is de revolutie die de Surinamers bij elkaar heeft gebracht en tot nu toe is er harmonie en rust”, aldus Doekhie.
FR

error: Kopiëren mag niet!