Er promoveren jaarlijks weinigen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus). Gemiddeld heeft de universiteit in haar 50-jarig bestaan per jaar 1 of minder gepromoveerden opgeleverd. De teller staat nu in de buurt van 40. Een groot obstakel bij het huidig systeem van promoveren is dat er veel tijd gestopt wordt in het individueel begeleiden van promovendi. Dit werkt inefficiënt. Vandaar ook de noodzaak voor een PhD School op de universiteit. “Als je een klas of programma hebt met 25 of 30 studenten, dan geef je een jaar een paar basiscursussen op het Amerikaans systeem. Zo booster je iedereen meteen in schrijfvaardigheden, presentatie en onderzoekstechnieken. Nu moet je in het oud systeem sleutelen aan alles”, stelt Jack Menke.
Onlangs promoveerde psychiater Kamlawatie Nannan Panday-Jhingoeri aan de universiteit. Er is volgens Menke, die haar promotor was, verschrikkelijk veel werk geweest, vooral voor de promovendi. Nannan Panday-Jhingoeri is een product van het oud systeem, waar men individueel begeleidt met een promotor en 2 copromotoren.
Zij heeft gekozen voor een combinatie van het traditioneel biomedisch model en het zogenaamde reïncarnatiemodel. Het woord reïncarnatie werd een discussie. “Als je dat in de westerse wetenschap noemt, en je het in je proefschrift zet, dan zegt men uit het westen dat dat geen wetenschap is. Het westen stelt andere normen voor de wetenschap. Die normen zijn nu wel in beweging. Kamla is nu onderdeel van die beweging geworden”, vertelt Menke. Het gemis van een beter georganiseerde PhD School heeft uiteindelijk bij Nannan Panday-Jhingoeri ook voor veel werk gezorgd. “Kamla is heel bright en had veel cases, maar had nooit geschreven. Iemand die eerder nooit een boek heeft gepubliceerd, moest je nu brengen naar het punt om te publiceren. Haar cases spreken boekdelen. Die waren geweldig. Al de cases die zij gedurende 20 jaren heeft gespaard, moest zij inbedden in een theoretisch schema dat lekker liep”, aldus Menke.
De PhD School die eind vorig jaar op de universiteit van start ging, blijkt momenteel stil te zijn komen te staan. Er zijn interne problemen op de universiteit die hiervoor hebben gezorgd. Verwacht werd dat de school in maart 2019 zou herstarten. Hier is er tot op dit moment geen update voor handen.
Kavish Ganesh