‘Neen, de minister hoeft dat niet per se te vragen aan Gersie. De minister is bezig met een vertragingstactiek’, reageert de bestuurskundige August Boldewijn tegenover Dagblad Suriname betreffende het argument van de Financienminister Gillmore Hoefdraad gisteren in het parlement. Hij heeft aangegeven eerst in overleg te moeten treden met de ontslagen governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, alvorens de correspondentiebrieven te overhandigen aan het parlement. Volgens Hoefdraad is er correspondentie tussen hem en Gersie geweest alvorens hij de laan is uitgestuurd. Als op bewoordingen van de bewindsman afgegaan moet worden, is deze kwestie ‘gevoelig’ en ‘is alles in harmonieuze sfeer’ afgewikkeld met Gersie. Op aandringen van enkele oppositieleden om de brieven terstond aan het parlement voor te houden, gaf Hoefdraad mee, deze niet ter beschikking te hebben. Dit, ondanks hij door de parlementsleden erop werd gewezen dat de technologie vergevorderd is en hij de correspondentie middels simpel mailverkeer kon krijgen.
‘Wat dan als Gersie niet wil’
Boldewijn windt er geen doekjes om en geeft aan dat de minister bezig is met een vertragingstactiek. ‘Wat dan als Gersie niet wil dat de brieven aan het parlement gegeven moeten worden. Dan gaat Hoefdraad ze ook niet afstaan aan het parlement’, anticipeert de bestuurskundige op het argument van de Financenminister. Boldewijn blijft erop beuken dat Hoefdraad politieke verantwoordelijkheid draagt voor de brieven die gestuurd zijn naar de governor. Ook is van belang om te weten onder welke omstandigheden de brieven zijn gericht. En of deze geen andere zaken betreffen dan slechts de kwestie van ontslag. De bestuurskundige laat optekenen dat niet uit het oog verloren moet worden dat deze brieven ten allen tijde overhandigd dienen te worden aan het parlement, het hoogste college van Staat. ‘De informatie moet zo snel mogelijk komen.’
Collectiviteit parlement van belang
De bestuurskundige wijst erop dat wanneer deze case gevolgd wordt, de collectiviteit in het parlement van groot belang is. Hij kan het zich best wel voorstellen dat oppositieleden in het parlement graag willen weten wat de achtergronden zijn waarom Gersie is weggestuurd. En vanaf wanneer deze perikelen spelen. Boldewijn geeft aan dat in deze kwestie de voorzitter van het parlement met haar gezag altijd het verzoek kan doen aan de minister om de brieven ter hand te stellen aan het parlement. Ook zou eventueel een motie aangenomen moeten worden binnen hoeveel tijd die brieven overhandigd dienen te worden. Maar wanneer Boldewijn de oppositie-coalitie structuur binnen het parlement, waar de coalitie altijd pro regering is, onder de loep neemt, betwijfelt hij of bovenstaande pogingen kans van slagen hebben.
Governor is als een rechter
De bestuurskundige verduidelijkt dat er niet zomaar getornd moet worden aan de functie van een governor van de Centrale Bank. ‘Het is een onafhankelijk instituut met een bepaald gezag, als de rechterlijke macht.’ Precies hoe het onmogelijk is om een rechter te ontslaan zo is het ook onmogelijk om een governor te ontslaan.
President zou ontslag moeten uitleggen
Boldewijn voegt aan toe dat de regering verantwoording verschuldigd is aan het parlement. En de persoon die in feite verantwoording moet afleggen aan het parlement is de president. ‘Hij zou daar moeten staan in het parlement. Maar hij beschouwt het hoogste college van Staat als een poppenkast.’ De bestuurskundige voegt er aan toe dat president de politieke verantwoordelijkheid draagt voor al hetgeen de minister in het parlement zegt.
Asha Gajadien-Bhagwat