Suriname beschikt sedert 7 juni 2013 over de Tabakswet, welke erop gericht is om het rookgedrag in het openbaar in te perken, zodat onder andere het gedwongen fenomeen van passief roken een halt wordt toegeroepen. Passief roken (meeroken) is vooral voor de niet-rokers een zeer onaangename ervaring en kan dezelfde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als bij actief roken. Vaak genoeg interesseert dit de actieve rokers niet en gaan ze zonder enig schuldgevoel in het openbaar roken. Dit is onder andere het geval bij het openbaar en particulier vervoer waar de buschauffeurs zich achter het stuur amuseren met een sigaretje, terwijl jongeren en ouderen enorm veel last ervan ondervinden. De vraag is of de goedgekeurde Tabakswet een doodgeboren kind is.
Een woordvoerder van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat er geen controle op de naleving van deze wet plaatsvindt in de praktijk; de wet is wel van de grond gekomen, maar verder bemoeit de overheid zich niet ermee. Voor deze woordvoeder is de Tabakswet daardoor inderdaad aan te merken als een doodgeboren kind. De medicus tevens volksvertegenwoordiger, Dew Sharman (VHP), kan zich niet helemaal terugvinden in deze zienswijze. Hij onderkent dat de wet nog niet geleid heeft tot het gewenste resultaat, echter is de benaming van een ‘doodgeboren kind’ onterecht, daar de Tabakswet wel wat voordelen heeft opgeleverd.
Tegenover Dagblad Suriname accentueert Sharman dat de samenleving wel moet beseffen dat de Tabakswet een passieve wet is, welke bedoeld is om wat sociale en morele principes bij te brengen bij de burgers. “Het gaat er dus niet om dat de politie een persoon bekeurt wanneer hij/zij in het openbaar rookt. Maar als het storend is voor een burger moet de mogelijkheid er wel zijn om een klacht in te dienen.” Naar zeggen van Sharman heeft de Tabakswet wel erin geresulteerd dat personen bijvoorbeeld kantoorruimtes niet met een sigaretje betreden. “Dat besef is er enigszins wel, maar de Tabakswet moet nog de vruchten afwerpen. Ik zou deze wet dus niet stellen als een doodgeboren kind. Het is een proces waarbij men geleidelijk aan zal beseffen dat roken in het openbaar niet mag”, aldus Sharman.
KSR