De Sociaal Economische Raad (SER) heeft op verzoek van het ministerie van Arbeid de minister van Arbeid geadviseerd over het minimumuurloon. Vorig jaar werd het bedrag van SRD 8.40 in de ether gegooid als een nieuw potentieel voor het minimum dat arbeiders in Suriname mochten verdienen voor een uur aan arbeid. Het bleek dat delen van het bedrijfsleven zich hierin niet terug konden vinden.
De Staatraad adviseerde de minister om als gevolg hiervan, advies in te winnen bij de SER. Het nieuwe staatsbesluit op basis van het SER-advies ligt nu bij de Staatsraad om over te oordelen. Minister Soewarto Moestadja stelt dat het minimumuurloon in een compleet nieuw jasje gepresenteerd zal worden. Er is inmiddels ook al een nieuwe wet opgemaakt, met een mechanisme, dat in de toekomst langdurige discussies, zoals het huidige, zal moeten voorkomen. Binnen dit mechanisme wordt ook het tripartisme meegenomen, om gedragen minimumuurlonen (sneller) te kunnen presenteren aan de samenleving.
Deze wet zal de Wet Minimum Uurloon uit 2014 moeten vervangen. Vooralsnog is bekend dat het bedrag van SRD 8.40 het startpunt zal zijn. Dit was het bedrag waar het bedrijfsleven zich niet in terug kon vinden. Echter benadrukt Moestadja dat wij inmiddels al een jaar verder zijn in de realiteit. Het is niet bekend hoe lang de realisatie van het volgende minimumuurloon zal duren. Volgens Moestadja ligt het aan de procedures. De wet moet na de Staatsraad aan het parlement worden aangeboden.
Bij de inwerkingtreding van deze wet werd het minimumuurloon vastgesteld op SRD 4,29. Per 1 januari 2016 werd het SRD 5,22. Momenteel staat het op SRD 6,14. Dit systeem houdt een stelsel in dat gebaseerd is op een minimumuurloon met een algemene werking en is toepasselijk op een ieder die arbeid verricht of een dienst tegen betaling verleent. Daarnaast wordt voor bepaalde sectoren of beroepsgroepen een specifiek minimumuurloon vastgesteld. De minimumlonen voldoen niet meer aan de tijd. De roep naar betere uurlonen is al geruime tijd gestart.
Kavish Ganesh