‘Wat heeft ramadan te maken met de verkiezingen’, reageert de voorzitter van de Surinaamse Moesliem Associatie (SMA), Michel Soebhan, tegenover Dagblad Suriname. ‘Neen hoor, er is helemaal geen noodzaak om de verkiezingen niet door te laten gaan in mei 2020’, meent de SMA-voorzitter. Van het vervroegd doen plaatsvinden van de verkiezingen volgend jaar, omdat ramadan midden in de verkiezingen zou vallen, is hij beslist geen voorstaander.
Vasten geen beletsel voor toespraken
Dat het vasten een beletsel zou vormen voor het houden van politieke toespraken op het podium, hier kijkt de religieuze leider heel vreemd van op. ‘Niet alleen tijdens ramadan mag je niet uitschelden op het podium. Je mag nooit uitschelden op het podium.’ Soebhan verduidelijkt dat de vastenperiode niet inhoudt dat je ‘jezelf de hele dag gaat opsluiten in het huis, en alleen gaat zitten wachten op het moment om te eten en te drinken’. Tijdens de ramadanperiode mag gedurende bepaalde tijden door de dag heen geen eten en drank genuttigd worden. Ook het plegen van intieme handelingen moet in naam van de religie nagelaten worden. ‘Maar het leven gaat normaal door hoor’, aldus de SMA-voorzitter, die aangeeft dat er geestelijke leiders zijn die gedurende de vastenperiode normaal op het podium staan voor het houden van toespraken. Dit alles moet natuurlijk geschieden binnen de perken van datgene wat toegestaan is.
Religieuze verplichtingen niet misbruiken
Voorzitter Soebhan wijst erop dat politici de religieuze verplichtingen niet moeten aanwenden om er politieke munt uit te slaan. ‘Er zijn heel veel serieuze moslims in ons midden, maar de eerlijkheid gebiedt mij ook wel te stellen dat vele actieve politici niet vasten’, zegt Soebhan resoluut. Hij vindt het jammer dat er personen zijn die soms wel luidkeels aangeven belijder te zijn van het moslimgeloof, maar toch niet vasten.
Asha Gajadien-Bhagwat