Verdachten in oplichtingszaak blijven nog in arrest

De 28-jarige Graciella L. en de 40-jarige Ivan H. moesten elk voor zeven strafbare feiten voor kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor terecht staan. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering. In verband met het onderzoek werd op de rechtszitting de autohandelaar O., als getuige verhoord. Op de vraag van de advocaat Chandra Algoe zei de getuige dat hij Ivan niet kent. Hij heeft zaken gedaan met Graciella. Deze verdachte heeft trouwens een volmondige bekentenis afgelegd, terwijl Ivan alle feiten steevast heeft ontkend. Graciella werd ook als getuige gehoord tegen Ivan. Zij verklaarde inderdaad een valse ID-kaart en een rijbewijs te hebben gehad van Ivan. Met deze valse stukken in de hand heeft zij samen met Ivan voertuigen c.q. gelden verduisterd en/of mensen opgelicht. Volgens Algoe heeft de Graciella bij de aanhouding nimmer de naam van haar cliënt genoemd. Na twee maanden kwam zij met de bezwarende verklaringen tegen haar cliënt. Volgens de raadsvouw is Graciella de enige die haar cliënt bezwaart. De benadeelden kennen hem niet.
Advocaat Irvin Kanhai deed een verzoek om zijn cliënt Graciella voorlopig in vrijheid te stellen. Volgens Kanhai is er in deze zaak sprake van eendaadse samenloop en niet zoals de vervolging het doet blijken. In het dossier is terug te vinden onder welke omstandigheden Graciella is overgegaan tot het plegen van de handelingen. Het gaat in deze om een liefdesverhaal. Echter is de verdachte Graciella teruggekomen op haar verklaring. Zij ontkent een relatie te hebben gehad met haar medeverdachte. De raadslieden hebben toen verweren opgeworpen ten aanzien van de tenlastelegging. Op verzoek van advocaat Kanhai werd de vader van Graciella gehoord. Hij was bereid om de geleden schade van de autohandelaar te vergoeden. Het gaat om een bedrag van USD 2300 voor de verkoop van de auto en SRD 5200 voor reparatie die de autohandelaar aan het voertuig heeft laten verrichten.
Ook advocaat Chandra Algoe deed het verzoek voor haar cliënt Ivan. Zij was de mening toegedaan dat geen van de getuigen die tot nog toe zijn gehoord, kan bewijzen dat de verdachte Ivan achter dit alles zit. Hij ontkent van meet af aan iets af te weten van dit feit. Ivan is in beeld gebracht, omdat hij zogenaamd een relatie heeft met Graciella. Ten aanzien van het verweer zal de rechter op de volgende zitting een beslissing geven. Zij besliste negatief op de verzoeken van de advocaten om de detentie van hun cliënt op te schorten. Na het getuigenis van de volgende persoon zal de rechter bekijken of de detentie wel dan niet noodzakelijk is. Op 3 april wordt de behandeling voortgezet.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!