Bond en directie Hakrinbank bij Bemiddelingsraad

De bond en directie bij Hakrinbank NV zijn bij de Bemiddelingsraad beland. Er is een verschil van inzicht tussen de directie en de bond. De werknemers van Hakrinbank zijn het gewoon om hun salarissen op de 24ste van de maand te ontvangen. In januari 2019 was dat niet het geval. In de ochtend van 25 januari zagen de werknemers hun salarissen nog niet op hun rekeningen. Vrijdag 25 januari lopen de werknemers uit kantoor. Er werd door de werknemers een prikactie geïnitieerd. Het personeel heeft de bond ingeschakeld, onder leiding van Guno Castelen.
Volgens cao moet op of omstreeks 25ste van de maand geld gestort worden. Aangezien het 25 januari was, was de bank formeel niet in overtreding. Op basis van gewoonterecht vond de bond de werknemers wel een punt maken. Castelen heeft gevraagd om geduld te betrachten. Nadat de mensen zijn gehoord, is de actie overgenomen door de bond. Er is gecommuniceerd met de directie. Er was sprake van overmacht aan de zijde van de directie. De overmacht lag aan een IT-probleem. Er zijn afspraken gemaakt met de directie dat het geld gestort wordt.
De staking is na de afspraken opgeheven en de mensen hebben dezelfde dag hun geld gehad. 2 dagen daarna krijgt de bond een deurwaardersexploot met een schadeclaim van SRD 17000 voor 2 uren verloren werktijd. Volgens de bond zoekt de directie een oorlogspad op. De Bemiddelingsraad voor geheel Suriname is ingeschakeld.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!