Elk jaar sterven er wereldwijd 9,6 miljoen mensen aan kanker. Dat is meer dan hiv/ aids, malaria en tuberculose samen. Experts voorspellen dat tegen 2030 het aantal sterfgevallen door kanker zelfs tot 13 miljoen zal oplopen, als er geen gerichte maatregelen worden getroffen. In Suriname is kanker de derde belangrijkste doodsoorzaak. Ruim 12% van alle sterfgevallen is als gevolg van deze ziekte. In de leeftijdsgroep 15 – 44 jaar is kanker de vierde belangrijkste doodsoorzaak, blijkt uit cijfers van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG).
Meer informatie over kanker
Tegenwoordig is meer bekend over kanker dan ooit tevoren. Door te investeren in onderzoek en innovatie zijn er buitengewone doorbraken geweest op het gebied van geneeskunde, diagnostiek en wetenschappelijke kennis. “Hoe meer we weten, hoe meer vooruitgang we kunnen boeken bij het verminderen van risicofactoren, het verbeteren van preventie en het verbeteren van de diagnose, preventie, behandeling en zorg van kanker”, stelt de WHO. Elk jaar wordt op 4 februari Wereld Kankerdag herdacht. Dan wordt extra aandacht gevraagd voor deze ziekte, de behandeling en het voorkomen ervan. Het thema voor 2019 – 2021 is ‘I Am and I Will’. Deze campagne is een krachtige call-to-action die aandringt op persoonlijke betrokkenheid en de kracht van individuele actie om de toekomst te beïnvloeden.
Kanker in Suriname
In Suriname is de meest voorkomende vorm van kanker met dodelijk gevolg kanker van het spijsverteringsstelsel (onder andere darmkanker). Op de tweede plaats staat kanker van het ademhalingsstelsel (onder andere longkanker), gevolgd door kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen (zoals baarmoederhalskanker) en kanker van de mannelijke geslachtsorganen (zoals prostaatkanker). Volgens het BOG heeft sterfte als gevolg van kanker verstrekkende gevolgen voor de bevolkingssamenstelling en de sociaaleconomische ontwikkelingspotjes van een land. Aangezien het grootste deel van de Surinamers dat aan kanker sterft in de productieve fase van het leven verkeerde, leidt dit tot verlies van arbeidsproductieve jaren.