Jogi: ‘Lening USD 120 miljoen elektrificatieproject overbodig’

VHP-assembleelid Mahinder Jogi fronst zijn wenkbrauwen dat de regering van plan is concessionele leningen van in totaal 120 miljoen US dollars aan te gaan voor het project opwekking en transmissie van elektriciteit in Paramaribo (Paranam) en Nickerie (Clarapolder), terwijl aan de andere kant de Afobakastuwdam over 10 maanden eigendom van het land wordt. “Als de minister van Financiën iets wil doen voor de energiesector, dan keur ik dat zeker goed. Maar ik vind de plannen van minister Hoefdraad niet realistisch en voorbarig. Wanneer de stuwdam in december dan eigendom wordt en er voldoende energie vrijkomt hiermee, is het dan nodig om nu 120 miljoen US dollars te gaan lenen voor de energiesector? Kunnen wij de behoefte niet dekken met de energie die straks vrijkomt?”, stelt Jogi tegenover Dagblad Suriname. Het ministerie van Financiën maakte vorig week bekend dat vier partners bereid zijn om het ‘Expansion of Power Generation, Transmission and Distribution Systems Project’ via concessionele leningen met rentes van minimaal 2.5% per jaar te financieren. Suriname zal een deel van de financiering voor zijn rekening nemen via de investeringen van de EBS N.V. Jogi vindt dat Financiënminister Gilmore Hoefdraad ‘eerst moet komen uitleggen hoe hij het miljardentekort op de begroting van 2019 gaat dekken en ‘geen mooi boi’ moet spelen door slechts de minimale rentepercentages aan te geven, omdat in de praktijk percentages deze hoger zullen liggen’. “Het leenbeleid van minister Hoefdraad moet aan banden gelegd worden”, aldus de politicus.
Raamovereenkomsten Alcoa inderdaad nadelig?
Deze nieuwe lening voor de energiesector toont volgens Jogi aan dat de raamovereenkomsten met Alcoa inderdaad nadelig zijn voor Suriname. Deze documenten die momenteel bij De Nationale Assemblee liggen, moeten nog in een openbare vergadering behandeld worden. “Zelfs deskundigen hebben opgemerkt dat daar niet het Surinaams belang uitgeademd wordt, maar het belang van de multinational Alcoa. Ik vermoed dat Hoefdraad dat ook weet. Het lijkt een uitverkoop van Surinaamse belangen en eigendommen. Misschien is dat de reden waarom Hoefdraad 120 miljoen wil gaan lenen, want een groot deel van die energie zal toch na december 2019 gegijzeld zijn door de Amerikanen”, aldus de VHP’er.
Traject uitzetten voor aflossen leningen
Ook de 205 miljoen US dollars die de regering bij de Export Import Bank of China wil gaan lenen voor de uitbreiding van de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven vindt Jogi op dit moment overbodig. “Is het nodig om al die leningen te sluiten. Als je leent, betekent het dat de financiële positie van Suriname nog steeds slecht is. Als de regering zegt dat de slechtste tijden voorbij zijn en wij gaan richting groei en stabiliteit, dan moeten die groei en stabilisatie ook te merken zijn in jouw verdiencapaciteit en besparingen. Dat moet ook betekenen dat je minder gaat lenen. Moeten wij dan juist niet een traject uitzetten om de reeds gesloten leningen op een fatsoenlijke manier af te lossen? Of is het omdat het een verkiezingsjaar is? Men gaat geweldige dingen nu uitspoken, want de NDP weet dat na 2020 een andere partij aan de macht komt. Wil Hoefdraad dan een boobytrap of bom zetten voor die nieuwe regering?”, aldus Jogi.
Ook onrealistische investeringen bij SNTA
Jogi vindt dat er zo ook andere projecten zijn waar de regering miljoenen heeft geleend en onrealistische investeringen heeft gepleegd. Hij noemt hier het project met betrekking tot de Suriname National Training Authority (SNTA) dat voor 13.310.000 US dollars wordt gefinancierd door de Islamic Development Bank (IsDB). Voor de training van 508 personen is een bedrag van 1.5 miljoen US dollars uitgegeven. “Als je dat uitrekent, betekent het dat er per persoon 3000 US dollars is geïnvesteerd. Wanneer je je inschrijft op het PTC, betekent het dat je 3 jaren college kan gaan volgen met dat geld. De discrepantie is te groot en de aannemelijkheid ontbreekt in elke vorm. Wij willen geen cultuur in dit land hebben waar ministers a la dol leningen sluiten en pas halverwege de uitvoering van deze projecten naar het parlement komen voor goedkeuring. Ook bij het project van de biometrische identiteitskaarten is op dezelfde manier gewerkt”, aldus de politicus. Volgens de parlementariër ‘moeten wij zeker zijn die elk cent dat geleend wordt, terugbetaald zal worden en rendement zal opleveren voor de samenleving’. Hij stoort zich eraan dat ‘in de praktijk juist een groot deel van het geld verdampt dan besteed waarvoor het geleend wordt’.
FR

error: Kopiëren mag niet!