Chinees Nieuwjaar geschikt om in overeenstemming te komen met autochtonen Suriname

1Chinees Nieuwjaar geschikt om in overeenstemming te komen met de autochtonen van Suriname.1De ambassade van de Volksrepubliek China en SCUA (de Suriname China United Association) noemen de viering van het Chinees Nieuwjaar een uitstekende gelegenheid om de Chinese kolonie in Suriname met elkaar in contact te brengen. De viering is ook op z’n plaats als, in overeenstemming komen met andere bevolkingsgroepen.
Kijken Chinezen Surinamers weg?
‘Het lijkt alsof de Chinezen zich terugtrekken van de rest van Suriname. Zij komen slechts rond de twee hoogtijdagen, waarmee zij in Suriname gezegend zijn, uit de kast. De rest van de tijd leven zij afgezonderd. De vele verenigingen, die verbaal openstaan voor iedereen in Suriname, zijn vanwege hun aard niet toegankelijk voor andere bevolkingsgroepen. Je wordt gewoon weggekeken’, aldus opvattingen die leven in de samenleving. ‘Er wordt weinig of niet gesocialiseerd.’
Sranan e pre, snesi no e sribi
‘Het is opgevallen dat er altijd een Chinese delegatie (hoewel zij geen woord verstaat van wat er gezegd wordt) aanwezig is tijdens openbare vergadering van de districts- en ressortraden. Het contact tussen deze raden en de Chinezen is frequent. Er wordt flink gelobbyd en worden zaken gesmeed. Aan de andere kant bestaat er van de kant van ondernemers van Surinaamse afkomst hoegenaamd geen contact met de volksvertegenwoordigers op districts- en resortsniveau en worden de vergaderingen van deze organen niet bezocht. De districtsraden en ressortraden treffen geen blaam. De Chinezen weten hun gezelschap te kiezen. Sranan e pre, Snesi no e sribi’, aldus observators.
HD

error: Kopiëren mag niet!