Dat Surinamers lekker kunnen koken, staat buiten kijf. Als we de geuren rond etenstijd waarnemen, gaan we er bijna van watertanden. Ook bij de restaurants kan je van alles bestellen. Van bami, roti, nasi, tot bitawiri moksi alesi, warme vis in masala, saotosoep, kerriekip, bruine bonen met rijst…gaat u zelf maar door. Teveel om op te noemen. Het is heel divers. Jammer is het echter wel dat wij nog steeds teveel zout in ons eten doen. Dat we daardoor gezondheidsrisico’s lopen, hoeven we u niet te vertellen.
Vandaag zullen we kort enkele feiten en fabels over zout met u bespreken..
Feit: minder zout, voorkomt meer sterfgevallen. Heeft u nierschade of loopt u extra risico (vanwege diabetes of hoge bloeddruk), dan is het belangrijk dat u minder zout gaat eten. Want beschadigde nieren zijn extra gevoelig voor zout. Te veel zout, zorgt dat de nierfunctie sneller verslechtert. Minder zout eten, zorgt er bovendien voor dat minder mensen te maken krijgen met nierfalen, waarbij dialyse noodzakelijk wordt.
Fabel: na zweten, moet je zoutverlies compenseren. In zweet zit zout. Als u bijvoorbeeld tijdens sporten op een zonnige middag flink zweet, verliest u zout. Maar het is niet nodig om dit te compenseren met bijvoorbeeld soep, bouillon of een zoute snack. Doordat bijna een ieder (te) veel zout eet, heeft bijna iedereen een overschot. Flink transpireren, vermindert dat nauwelijks. Laat staan dat er een tekort zou ontstaan. Het is daarentegen wel belangrijk om het vocht dat u verliest, aan te vullen door voldoende te drinken.
Fabel: ‘gezond’ zout is niet schadelijk. Sommige zoutproducten lijken gezonder, maar zijn dat niet echt. Het gaat om producten met namen als Himalayazout, zeezout, Keltisch zout. Het belangrijkste bestanddeel van deze producten is natriumchloride en dat is keukenzout. Voor het effect op uw gezondheid, maakt het niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt. Te veel van deze producten is net zo schadelijk.
Feit: medicatie werkt slechter door zout. Ook als u tegen hoge bloeddruk medicijnen slikt, is het minderen van zout, aan te bevelen. Sowieso om verergering van nierschade tegen te gaan. Medicijnen om de hoge bloeddruk onder controle te houden en medicijnen tegen vermindering van nierschade, werken namelijk minder goed, als u te veel zout eet.
Fabel: als ik minder zout in mijn eten doe, gebruik ik niet meer dan 6 gram per dag.
Zelf als we geen zout meer tijdens het koken of aan tafel zouden toevoegen, zou dat waarschijnlijk niet genoeg zijn om de zoutconsumptie te verlagen naar 6 gram zout per dag (de aanbevolen dagelijkse maximum hoeveelheid) of minder. Dat komt omdat 80 % van het zout, zit in bewerkte voedingsmiddelen. Het is toegevoegd als smaakmaker of conserveermiddel.
De reden dat Locomotorius dit artikel geschreven heeft, is om u bewust te maken van de schadelijke gevolgen van teveel zout eten, voor het geval u dat nog niet was. Voorkomen is beter dan genezen. Liever wat minder zout in uw eten, dan over enige tijd in het ziekenhuis met een hoge bloeddruk of nierfalen, staan te beven. Eet gezond en sport voldoende.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]